Mallorca rundt – i kajakk!

I to uker padlet TUIs egen eventyrer Caroline Bengtsson rundt Mallorca. En strekning på 350 km som kostet henne stive muskler, melkesyre og blemmer i hendene. Men samtidig ga det en ubeskrivelig lykkefølelse gjennom nærkontakten med naturen og bølgene. Les hvordan et usannsynlig prosjekt ble virkelighet.
kanot-med-berg-i-bakgrunnen-tui

Tenk deg å stå på en strand dit ingen veier fører. Kajakken din er pakket med telt, sovepose, stormkjøkken, proviant, ferskvann, tørre skift og førstehjelpsskrin. Så dytter du ut farkosten, tar plass i setet og gjør de første padletakene av mange tusen som må gjennomføres før du får hvile neste gang.

Naturens majestet

Horisonten er ubrutt, noen måker flyr gjennom luften over hodet ditt og vennlige små bølger leker rundt spissen av kajakken. Men du ser allerede at sjøgangen er betydelig høyere ute ved klippeodden du skal runde. Sivilisasjonen virker fjern. Du og din følgesvenn i kajakken bak er ensomme med naturens majestet som av og til byr på medvind og magiske soloppganger, men like ofte på lunefulle krefter i form av vind og bølger som er stikk motsatt av det du ønsker.

bade-kano-i-gryningen-tui

Don’t try this yourself

Slik så virkeligheten ut i 14 dager i juli 2017 for Caroline Bengtsson, 35 år, en eventyrer og multisporter som til hverdags jobber som controller på TUIs hovedkontor i Stockholm. Før vi forteller videre vil vi bare si at vi ikke anbefaler noen å gjøre som Caroline. I alle fall ikke uten omfattende forberedelser og sikkerhetsopplæring. Dette ikke en vanlig ferie, men en tøff utfordring som kan være risikofylt.

Nøye planlegging

Allerede flere måneder i forveien hadde Caroline prikket ut hver delstrekning, hvilested og soveplass på kartet. Resultatet ser du nedenfor. Skjemaet holdt overraskende bra, men bare noen få avvik når vind og bølger kom i veien.
– Det viktigste er å finne trygge bukter, forteller Caroline, både for hvile midt på dagen og deretter for overnatting. På mange strekninger består kysten bare av bratte klipper som stuper rett ned i havet og gjør det umulig å gå i land. I denne delen av planleggingen hadde jeg god hjelp av en mallorkinsk kajakkinstruktør, sjøkart og en kartapp med mye detaljert informasjon.

kart-med-havner

To etapper om dagen

Som regel sto Caroline og hennes medpadlere opp rundt kl. 5 om morgenen, spiste frokost på stranden og satte seg i kajakkene rundt halv syv, like før soloppgang. Dagens første etappe varte til ellevetiden, når det begynte å bli for varmt og vinden ofte økte. Etter hvile, lunsj, bad og i beste fall, påfyll av matlageret, fortsatte de deretter med en ny padlingsetappe om ettermiddagen.
– På noen steder kunne vi hamstre proviant i små landsbyer sier Caroline, andre ganger måtte vi leve på hermetikk og frysetørket mat som vi hadde med oss i kajakkene. Det viktigste er egentlig at man får tak i ferskvann, ettersom det ikke er mulig å ta med seg så mye vann i kajakkene. Det ville veid for mye.

Stort hjerte for Mallorca

Mallorca har alltid hatt en spesiell plass i Carolines hjerte. Hun var her på sin første utenlandsreise med sin morfar i 1993. Femten år senere jobbet hun to sesonger på øya som guide for TUI. Deretter ble hun igjen og studerte spansk en stund, ettersom hun på det tidspunktet var forelsket i øyas natur, mat og mennesker.

turkist-bassengvann-tui

Slik begynte det

Eventyr og multisport har ikke alltid vært en del av Carolines liv, men hår hun hun begynte å utsette seg for tøffe fysiske utfordringer ble hun hekta. Under en ferie på Mallorca i 2016 tok hun et kajakkurs og spurte da den erfarne lederen Pep om det var mulig å padle rundt hele øya. Der og da ble ideen som skulle bli gjennomført nøyaktig ett år senere født.

Utdannelse for eventyrere

Caroline klarte å komme inn på Adventure Academy, der 20 elever aksepteres hvert år. Ett av kravene for å bli med er at man i løpet av ett år skal planlegge, gjennomføre og dokumentere et avansert drømmeeventyr. Å runde Mallorca i kajakk ble hennes personlige oppdrag.

Fra eskimorulling til Musikkhjelpen

I løpet av året med forberedelser har Caroline klatret, syklet, svømt, styrketrent og løpt – både med Adventure Academy og med sitt multisportlag Fortsett Adventure Team. Samtidig ble hun med i to kajakklubber og lærte seg blant annet ”eskimorulling”. Det vil si den vanskelige kunsten å rulle opp på rett kjøl igjen hvis kajakken havner opp ned. I desember var hun med i en stafettpadling gjennom Mälaren og Hjälmeren, et arrangement som samlet inn penger til Musikkhjelpen og der Caroline i løpet av to dager gjennomførte strekingen Stockholm–Västerås. Utdanningen har også inkludert teoretiske monument som å planlegge eventyr, kalkulere risikoer, publisering i sosiale medier og skaffe sponsorer.

ved-teltet-i-solnedgangen-tui

Gledestårer ved målgang

Turen rundt Mallorca gikk mot solen, med start og mål i den sjarmerende lille badebyen Puerto de Pollensa på nordkysten. Naturligvis hadde ulike kroppslige smerter kommet og gått langs veien og litt uventet var fingerleddene det verste på slutten. To ukers iherdig klemming på padleåren gjorde at det til slutt ble plagsomt å åpne og lukke hendene. Derfor ble det en emosjonell utlading å endelig se sluttmålet nærme seg.
– Den siste strekningen var kort og lett, forteller Caroline. Likevel merket jeg hvordan tårene rant nedover kinnene. Jeg tror det var på grunn av en blanding av to ukers trøtthet og lykken over å ha klart å fullføre eventyret som jeg planla i et helt år.

Å danse med bølgene

Som en oppsummering sier Caroline at padleturen rundt Mallorca hjalp henne med å bli bedre kjent med seg selv, både når det gjelder styrke og begrensninger. Samtidig har hun fått se mange ulike, og ofte helt nye, sider av Mallorca, langt bortenfor de kjente turiststedene. Det ser hun som et fantastisk privilegium.
Men det viktigste hun tar med sig handler likevel om nærkontakten med elementene som omga henne.
– Minnet om motvind og muskelsmerter blekner raskt, sier Caroline. Det jeg tenker tilbake på nå er fremfor alt naturen. Strendene vi sov på, soloppgangene og ikke minst samspillet med bølgene time etter time mens man padler. Det blir som en slags meditativ dans, følger man bare med på riktig måte blir man belønnet med en følelse av totalt nærvær og lykke.

carro-i-kanoen-tui

Flere tips fra Caroline og alle hennes fantastiske bilder finner du på Instagram under #tuisverige og #paddelturenruntmallorca
Bilder i reportasjen: Allan Everum

Her kan du lese mer om alle TUIs reisemål og hotell på Mallorca »

Caroline Bengtssons eventyr som hurtigfakta

Hun tilbakela totalt 350 km i løpet av 14 dagsetapper
Effektiv padletid: 66 timer
Gjennomsnittlig dagsetappe: 25–30 km (korteste strekningen 6 km og den lengste 40 km)
Det fineste avbrekket: Bassengliv etterfulgt av buffémiddag med vin og søt dessert på TUIs Robinson-hotell i Cala d’Or, når to tredjedeler av utfordringen var gjennomført
Verste uhell: Mistet lommebok dag 3, rorbrudd utenfor Paguera dag 4, magesyke dag 12, forsvunnet padleåre dag 13, mobilhavari dag 15
Viktigste lærdommen: Sjekk værprognosen før mobildekningen forsvinner og sikkerhetskopier bildene dine så ofte som mulig
Fineste oppdagelsen: Den bortgjemte stranden Coll Baix syv kilometer fra Alcudia
Følelse ved målgang: Glede & lettelse
Feiring etterpå: Tapas & cava pluss besøk på Aqualand i Palma i et par ekstradager før hjemreisen

gledeshopp-i-solnedgangen

Lignende innlegg

TUI Blue For All – Reis bort og kom nærmere hverandre

TUI Blue er vårt nye flaggskip for deg som vil at feriens bosted skal være en opplevelse i seg selv. For deg som spør kokken om oppskriften, gjerne låner en sykkel for å utforske på egen hånd eller overbeviser hele familien om å prøve yoga i soloppgangen. Det finnes tre ulike typer TUI Blue-hotell. Her forteller vi mer om TUI Blue For All.

Bærekraftig turisme på Kapp Verde

De siste tiårene har besøkende til Kapp Verde blitt flere, og det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor. Like lange strender som somre og behagelig klima hele året. Et økt antall gjester har medført mer avfall, noe som vi ønsker å gjøre noe med gjennom TUI Clean & Green-prosjektet på Kapp Verde, ett TUI Care Foundation-initiativ med fokus på avfall, energi og vann.

Kanariøyene for to – stor tipsguide

På Kanariøyene finner du alle ingredienser for en vellykket ferie på to manns hånd. Det gjelder uansett om du reiser med partneren, søsteren eller tennistreneren. Og uansett om du er ute etter småluksuriøs avkobling, nye inntrykk, kulinariske høydepunkt eller fartsfylte aktiviteter. Her er tipsguiden som hjelper deg å finne det som passer for dere.

De 5 beste reisemålene for sykling

Her er noen av de aller beste reisemålene i Europa for deg som vil sykle. Bli med langs de hvite veiene i Italia, gjennom det franko-germanske Alsace og de utfordrende fjellene på Mallorca. Les videre for tips til hvordan du får en sykkelferie med fantastisk landskap, koselige landsbyer og badeplasser.