Håndklekunst – fra 1600-tallet til i dag

De fleste av oss har sett håndklekunsten som dukker opp på hotellrommene våre. Det er svaner, elefanter og andre fantasifulle kreasjoner som ligger på hotellsengen. Men bortsett fra at det er en hyggelig overraskelse – hva er greia? Les videre for å oppdage håndklekunstens historie og formål.

Kort forklart er håndklekunst kunsten å brette håndklær i forskjellige former; ofte svaner, elefanter, slanger og aper. Noen piffer opp kunstverket med et palme- eller roseblad. På mange hotell er det en del av turndown-tjenesten. Noen steder kan du til og med lære å brette dine egne håndklær, for eksempel tilbyr noen av våre RIU-hotell leksjoner i håndklekunst.
I motsetning til andre kunstnere, har ikke håndkleartister ambisjoner om å bli udødelige via sin kunst. Den egentlige hensikten bak håndklekunst er noe mer enn bare et morsomt element.

Håndklekunstens historie

For å svare på hva som er formålet bak håndklekunsten må vi dra på en reise, og ikke bare en reise til Phuket, men en reise tilbake i tid. Helt tilbake til 1600-tallet og til kong Ludvig XIV og hans franske hoff i Versailles.
Der startet tjenerne med å brette stoffservietter. Tidligere var stoffserviettene bare plassert pent til venstre for tallerken på spisebordet. Nå startet man med å brette servietter til å ligne på ekte og mytologiske dyr og bygninger. Hos den franske kongen skulle man gi det lille ekstra. Det gjaldt også klærne – jo større ballongarmer og mykere klær, desto mer innviklede former ble standard i det franske hoffet.
Alt for å vise at dette bordet var dekket til en viktig person, nemlig solkongen selv. Her var man ikke fornøyd med bare en svane eller fugl, i noen tilfeller tydde man til en levende sangfugl som skulle glede kongen i det den fløy ut av servietten når kongen skulle bruke den.

En side fra de første instruksjonsmanualene i avansert serviettbretting på 1600-tallet.

Den moderne håndklekunsten

Men hvordan gikk det fra levende fugler ved middagsbordet til en håndklesvane på hotellrommet ditt i 2018? Utførelsen kan være litt annerledes, men hensikten er faktisk det samme som i det franske hoffet på 1600-tallet.
Uansett reisemål, Thailand, Mallorca eller Kreta, har du sannsynligvis ikke bare sett håndklekunst, men også toalettpapir origami. I starten var det en enkel brett, noen ganger ble det lagt igjen hotellets logo som klistremerke for å signalisere at hotellrommet hadde blitt vasket. Men med tiden startet man å gjøre litt mer ut av det, og i dag er det ikke uvanlig at du ser seilbåter, blomster og vifter.

Her har du et eksempel på blomster (eller kanskje dobbel vifte) fra Riu Olivia.

På samme måte er det med håndklekunsten. Først var det bare pent brettet håndkle med tydelige bretter for å vise gjesten at de ikke bare fikk nye, rene håndklær – men også at hotellet hadde gjort det med omhu. Et sted underveis startet hotellpersonalet å lage håndklekunst.
Hvor det startet er vanskelig å si, sannsynligvis var det nok en annen viktig person som fikk fantasifulle servietter før kong Ludvig XIV. Ifølge Susan Blackmore, som forsket på menneskelig bevissthet, dreier det seg om en meme; en ide som er forskjellig fra person til person, innenfor og mellom kulturer. Helt enkelt et idevirus, men en ide med et formål bak.
Du kan synes det er latterlig eller unødvendig, men det er en god måte for hotellet å vise deg som gjest hvilken tjeneste du kan og bør forvente av dem. Det er en liten detalj, men det viser at noen på hotellet tok seg tid til å lage den detaljen på hotellrommet ditt. Hotellet rengjør ikke bare rommet ditt, de gjør det med omhu.
Håndklekunsten er prikken over i`en og viser hotellets nærvær for å gjøre oppholdet ditt så komfortabelt som mulig. Vi savner kanskje ikke hotellsvanen når den ikke er der, men når den er der minner det oss på den menneskelige tilstedeværelsen som gjør det lille ekstra.
Noen ganger kan det bli for mye tilstedeværelse på hotellrommet…

Er det den usynlige mannen eller en ubedt gjest? Nei, det er en uvanlig kreativ håndklekunstner som har vært her.