Inspiration
En hurtigguide til greske matretter

En hurtigguide til greske matretter

2017-02-23

Vil du føle deg som lokalbefolkningen når du besøker den lille tavernaen i Hellas i sommer? Her får du en oversikt over de vanligste greske matrettene.

Kreta

Det greske kjøkkenet virker nok kjent for mange, men det er sikkert mye du ikke har smakt ennå. Prøv gjerne saganáki, fritert ost som serveres med en sitronbåt. Bestiller du saganáki med blåskjell eller reker får du servert en rett med fetaostgratinerte skalldyr i mild tomatsaus.

Mezé – greske småretter
I Hellas har de som regler alltid et par ulike sauser stående på bordet. Disse brukes som saus på kjøttet eller du kan dyppe brødet i sausen. Melizanosaláta er puré lagd av grillet auberginer, olivenolje og urter. Den beste måten å oppdage nye retter på er å bestille mezé, ett antall små fisk- eller kjøttretter, sauser, salater og oster som alle rundt bordet deler. Trivselsfaktoren er høy når man spiser på denne måten

Gå ikke glipp av saganáki, en ekte gresk ferieklassiker. Godt med en sitronbåt til.

 

Greske matretter du kan nyte i ferien:

Bouréki
– Ovnsbakt pai med squash, poteter og fåreost.

Choriátiki – Gresk bondesalat med tomater, agurk, fåreost, løk og oliven.

Dolmádes – Vinblader fylt med risblandinger, iblant servert med saus.

Gyros – Kjøttskiver av flesk, kalv eller lam (kebab).

Jemistá – Ovnsbakte, fylte grønnsaker. Oftest tomater og paprika

Keftedes – Greske kjøttboller.

Kolokithákia – Friterte squashskiver. Salte!

Loukánika – Sterkt krydret landpølse. Drypp litt sitron på.

Moussaka – Hellas nasjonalrett. Kjøttdeig, auberginer, poteter og bechamelsaus.

Ochtapódi – Blekksprut, grillet eller kokt i saus.

Pastitsio – Som moussaka, men med makaroni i stedet for poteter og auberginer.

Souvlaki – Grillspyd med svin- og lammekjøtt.

Stifádo – Fyldig kjøttgryte med løk.

Taramosaláta – Torskerogn blandet med poteter, eggeplomme, sitronsaft og olivenolje.

Tzatsiki – Dipsaus av yoghurt, agurk og hvitløk.

Marianne M.