Emmas guide til Cinque Terre

Inspirerende reisetips finnes ofte nærmere enn man tror. For eksempel hos vår TUI-kollega Emma. For ikke lenge siden dro hun og to venninner til Cinque Terre – et av Europas mest kjente områder for fotturister og livsnytere, beliggende i italienske Liguria. Så vi ba Emma fortelle om reisens høydepunkter og gi tips til at andre som vil reise dit
Fotturer i Cinque Terre, Liguria, Italia.
Vandre med havet, terrasavlinger og neste landsby innen rekkevidde.

Vi begynner med en kort geografitime. Cinque Terre blir ofte oversatt med ”de fem byene”. Det er en drøy 10 mil lang kyststrekning mellom Genova og La Spezia på Den italienske riviera. Fem supersjarmerende kystbyer bindes sammen av en toglinje og turstier langs havet. Landsbyene har aner fra middelalderen og utstråler en så sterk italiensk sjarm at det ville gitt utslag hos strålevernsinstituttet. Cinque Terre gjør seg absolutt fortjent til plassen på UNESCOs verdensarvliste.

Langt fra det svenske vinterværet
Emma Josefsson er 30 år og jobber med digitale medier på TUIs hovedkontor i Stockholm. Jeg møter henne i et sofahjørne i kontorlandskapet, en kald dag i slutten av februar. Kollegaene hennes er vinterbleke der de løper forbi hverandre i spiraltrappen med åpne laptoper i hendene mens snøen laver ned utenfor vinduene. Kontrasten kunne ikke vært større mot det vi nå skal snakke om – strender, vindrueplantasjer og ”solens mat” på Den italienske rivieraen.

Hva har Italia som man ikke finner i de svenske fjellene?
– Varmen. Den gode pastaen. Vinen. Å kunne bade i Middelhavet rett etter hver fottur. Det eneste vi tok med oss på tur var vann, solkrem og hver vår bikini. Ja, og en kaps og solbriller selvfølgelig.

Kan du forsøke å beskrive landskapet?
– Tustiene går et stykke opp i fjellsiden med fantastisk utsikt over havet hele tiden. Man passerer små bekker og broer. Her og der finner man enkle men koselige restauranter, og av og til passerer man vindrueplantasjer.

Er det vanskelig å komme seg rundt?
– Nei, det er enkelt. Du kan bo i hvilken av byene du vil og likevel oppleve alle de andre. Man kjøper bare en ukeskort med toget, togreisen fra en by til neste tar ca. 5–10 minutter. Vi tok ofte toget den ene veien og gikk tilbake.

Hvor tøffe er vandringene?
– Det velger man selv. Vil man kjenne puls og melkesyre så finnes det bratte stier oppover i fjellene. Men de fleste gjør som oss og følger kysten.

Og da er det ikke så krevende?
– Ikke i det hele tatt, maks en toer på skala til fem. Det kan være lange steintrapper i begynnelsen og slutten av hver sti, men deretter er det enkelt.

Hvilken av de fem byene er din favoritt?
– Vi like best Vernazza, der vi også bodde. Den var utrolig sjarmerende og virkelig genuin italiensk. Men nabobyen Monterosso al Mare er også koselig, spesielt om kveldene når det mye folkeliv og gatemusikanter.

Hva var det beste du spiste?
– En enkel men gudommelig smakfull pasta med hjemmelaget pesto, som vi fikk på en restaurant med bare rundt seks plasser i Monterosso. Og så spiste vi fantastisk gode bruschettaer til lunsj hver dag med parmaskinke, olivenolje og enda mer hjemmelaget pesto.
Hvem anbefaler du å reiser hit?
– Alle som vil ha en rolig ferie, der man likevel opplever mye og ikke ligger stille på samme sted. Cinque Terre passer for livsnytere. Du bestemmer selv hvor mye du vil gå, respektivt ta toget, alt er lett tilgjengelig uansett hva du velger.

Lærte du deg noen italienske ord og setninger?
– No nussi! Som betyr ”ingen nøtter”. Det sa vi ofte for venninnen min er allergisk.

Kjøpte du noen suvenirer?
– Pesto og vin. Over alt får du tak i den mest fantastiske pestoen jeg har smakt, merket heter I Sapori.

Hva mer bør man ikke gå glipp av?
– Den italienske isen!

Flere tips?
– Dropp leiebil. De vakreste stedene er likevel ikke mulig å kjøre til, og det er mye enklere med toget.

Bra å vite om Cinque Terre

  1. DET BESTE UTGANGSPUNKTET i Cinque Terre er byen La Spezia, dit man lett kommer seg med fly eller tog fra hele Europa. Det er en vakker sjøfartsby med i underkant av hundretusen innbyggere.

  2. TOGET FRA LA SPEZIA tar ti minutter til Riomaggiore, som er den første av Cinque Terre-byene. Selv deretter er avstandene korte. Det tar 5–10 minutter fra hver by til neste, og på 25 minutter kommer du hele veien fra La Spezia til den borteste landsbyen Monterosso al Mare.

  3. Å KJØPE ET TOGPASS som gir deg fritt antall reiser en eller flere dager er den enkleste måten å komme seg rundt på. Kombinasjonskortet Cinque Terre Card gir deg både togreiser, entré til alle turstier, rett til å kjøre med nasjonalparkens busser og kostnadsfri WiFi noen steder.

  4. DE FEM BYENES NAVN fra øst til vest er Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza og Monterosso al Mare

  5. FOR Å FÅ LOV TIL Å GÅ på stiene må du ha eg turpass som kan forhåndsbestilles eller kjøpes i billettkiosker ved begynnelsen av hver sti. Inntektene brukes til å vedlikeholde stiene.