2017-03-22

Driks i ferien

Tallerkenene er tomme og magen full. Det er da spørsmålene dukker opp: Skal vi gi driks? Hvor mye? Ettersom drikskulturen varierer fra land til land er det ikke alltid lett å vite hva man skal gjøre. Her er en liten guide til hvor mye som vanlig å gi i driks.

Gi passe med driks i ferien

 1. Spania
  Det finnes ingen drikskultur i Spania, men hvis du er fornøyd kan du gi mellom 5 og 10 %.

 2. Hellas
  Opptil 10 % hvis du er fornøyd. På enkle steder som serverer hurtigmat som gyros og souvlaki er det ikke aktuelt med driks.

 3. Thailand
  Egentlig er det ingen drikskultur i Thailand, men det settes likevel stor pris på hvis du gir driks på restauranter og til rengjøringspersonalet på hotellet. For måltider kan du gi ca. 10 bath for hver 100 bath du betaler for måltider.

 4. Italia
  I Italia er det heller ikke nødvendig å alltid gi driks. Har du fått veldig god mat og service kan du gi 10–15 % eller runde av oppover.

 5. Frankrike
  Ca. 10 % for å vise at du er fornøyd, ellers ingenting.

 6. Storbritannia
  Gi alltid mellom 10 og 15 % – hvis ikke restauranten allerede har lagt det til på regningen, sjekk det først.

 7. USA
  I USA må du gi driks! Her er personalet ofte dårlig betalt og forventer å kunne spe på den dårlige lønna med driks. Det er vanlig å gi mellom 15 og 20 %. Hvis servicen er ekstra bra kan du gjerne gi 25 %.

 8. Karibia
  Her varierer det fra øy til øy. I Den dominikanske republikk pleier regningen å inkludere 10 % og det er vanlig å legge til 10 % ekstra i driks.

 9. Mexico
  På restauranter er det vanlig å gi 10 til 15 %, men på noen restauranter legges dette til på regningen.

 10. På cruise
  På våre cruise er driks inkludert som en serviceavgift.

Husk at noen ganger deles serviceavgiften av hele personalet, noen ganger får sjefen litt mer, så hvis du vil vise noen at du satt pris på servicen, så gi litt ekstra driks.