Biltur i Montenegro

Det er en herlig frihetsfølelse å dra på biltur. Den fine naturen langs de montenegrinske veiene gjør at du får lyst til å stoppe både her og der. Den historiske byen Herceg Novi er et supert reisemål for dagen.

herceg novi

Det tar ca. 1 1/2 time å kjøre direkte fra Budva til Herceg Novi Det er imidlertid så vakker natur langs veiene i Montenegro at du må regne med at du tar et stopp eller fler underveis, enten du kjører langs kysten eller tar veien over fjellene.

Med bil til Herceg Novi

Hvis du følger kysten vil du passere byen Tivat, og her kan du gjerne ta en tur innom Porto Montenegro. Havnen ble i sin tid bygget av Tito som militærhavn, men er nå forvandlet til en chic marina med eksklusive butikker og kaféer. Turen går også via Lepante der fergen går over Kotorbukten til Kamenari.
Hvis du heller vil reise om Kotor kan du besøke den gamle piratbyen og så kjøre rundt bukta som har vært bebodd siden antikken. På veien passerer du Gospa og Škrpjela. Det er to kunstige øyer som delvis er skapt av gamle skip som har gått på grunn og steiner som sjømennene kastet i havet etter en vellykket seilas. Er du interessert i kunst og historie kan det være verdt å ta et stopp her.

I Herceg Novi

Nobelforfatteren Ivo Andric beskrev Herceg Novi som evig grønn, solfylt og full av trapper. Det er helt riktig at det er grønt. Herceg Novi ligger der fjellet går ned i havet, og om sommeren blomstrer den opp, både i billedlig og bokstavelig forstand. Floraen består av blant annet mimosatrær og lavendel, og skiller seg litt fra de øvrige delene av landet. Mange av vekstene kommer fra sjømennenes reiser på verdenshavene. Etter et par timer i bil er det deilig å strekke på bena og skylle bort veistøvet. I Herceg Novi kan du gjøre begge deler. I byen kan du finne flere hyggelige badeplasser, fra små strender med grus til badebrygger i betong. Langs strandpromenaden finner du kaféer og restauranter med uteservering. Restaurantene serverer som regel dagens fangst.