Barnejury fikk velge flymat – sånn skal det smake!

Hvis barna får sette sammen måltidet på flyet selv – hva havner på brettet da? Bare godteri og brus? Nei, faktisk ikke. TUI fly gjorde et dristig eksperiment og kalte inn en barnejury med full bestemmelsesrett. Les vår reportasje om det overraskende resultatet, og møt det sjarmerende testpanelet.

Januarkvelden ligger kald og mørk utenfor TUIs hovedkontor i Stockholm. Men i det store kjøkkenet er det varmt og fargerikt. På en romslig kjøkkenøy står det et stort utvalg med alt fra pannekaker til bacon, potetterninger, små omeletter, tre slag brødboller, oster og tomatsaus. Men også godteri som crunchy barer, gulrotkake, eplepai, bringebærpai og sjokoladeboller.

barnas-flymat-prøvesmakingstallerken
Smakstallerken med noen av de mulige komponentene til et varmt måltid.

En jury, men åtte meninger

Så kommer de en etter en gjennom glassdørene – kveldens hovedpersoner. Altså juryen, bestående av åtte sultne barn i alderen 5–12 år. Luer, utebukser og vinterstøvler havner i hauger på stoler og gulv samtidig som fotografen og prøvekjøkkenets kokker gjør seg klare. Nå venter tre timer med intensiv prøvesmaking og jurydiskusjoner.

barnas-flymat-pølser
Filippa, 12 år, viser cocktailpølsen før hun smaker på den

Camilla tror på barna

Camilla Gustavsson er ansvarlig for menyene på TUI fly og var den som ledet kveldens program. Hvorfor startet hun dette?

– Det høres kanskje litt vilt ut, sier Camilla, men jeg ser faktisk på det som et spørsmål om medbestemmelse. Vi i TUI fly vil gi våre yngste reisende litt mer å si. Voksne dikterer så mye annet av innholdet i en ferie, så hvorfor skulle ikke barna i det minste kunne få velge sin egen mat på flyet?

barnas-flymat-pannekakeprøving
Amelia, 5, og Max, 6, tester pannekakene

Rett kombinasjoner er nøkkelen

Å forberede prøvesmakingen har krevd mye tid og tanker for Camilla og hennes kollegaer.
– Det er ikke så enkelt at det bare handler om ett matbrett, forklarer hun. Nei, juryen må bli enige om tre ulike smakskombinasjoner – en varm frokost, en kald lunsj og en varm middag. Og da inneholder hver og en av dem 5–6 ulike komponenter. Så det er store og vanskelig valg de må gjøre.

Camilla og barnejuryen under prøvesmaking nummer to

Vinnerbrettet – frokost

Barna smakte seg nøye gjennom alle alternativene før det var tid for å stemme. Ferske cherrytomater vant soleklart over tomatsausen som mange syns var litt sterk. Derimot ble det veldig jevnt mellom alternativene pannekaker og bacon & potetterninger, så Camilla kom frem til at hun må bytte mellom de to alternativene slik at det blir rettferdig. Slik ser vinnerbrettet ut i alternativet uten pannekaker.

barnas-flymat-vinnerbrettet-frokost-2
Deilig frokost med bacon & potetterninger (alternativt pannekaker), cherrytomater, yoghurt, rugbrødsrundstykke og crunchy bar

Vinnerbrettet – varmt måltid

Små smaksprøver av mange ulike retter sto på bordet – lasagne, pasta bolognese, kjøttboller, kyllingfilet, potetmos, gul ris, potetgrateng, grønne erter, cherrytomater, sukkererter, fløtesaus, kremet tomatsaus med mere. Lasagnen vant en enkel seier over kjøttbollene og som tilbehør valgte barna både sukkererter og mais. Avrundet med bringebærpai ble det varme måltidet som følger:

Som varm flymat valgte juryen lasagne, mais, sukkererter, brød, yoghurt og bringebær (som skal serveres med vaniljesaus)

Vinnerbrettet – kaldt måltid

Det merkes at juryen begynner å bli mette nå, smaksprøvingen går tregere. Likevel beholder alle åtte konsentrasjoner på en beundringsverdig måte, og prøver seg nøye gjennom alternativer som kokt pennepasta, pastasalat, potetsalat, marinert kylling, skinke, kjøttboller, erter og paprika i tre farger. Slik ble den endelige dommen:

barna-flymat-vinner-kaldt-måltid
Kald lunsjboks med mais, paprika, skinke, minigodteripose, crunchy bar og som dessert en pannekake med jordbærsyltetøy

Fakta om barnas mat på flyet

Barnemåltidene serveres til passasjerer 2–11 år. Brettene bæres ut i flyet før de voksne får sitt måltid, slik at de minste i fred og ro kan få hjelp med å åpne bokser og pakker. De tre nye menyene vil bli servert på TUIs flyvninger fra Norden i løpet av sommeren 2018 med start 1. mai. Her kan du lese mer om mat på flyet »

Gavepose som belønning

Menysjefen Camilla, nå med kinn som er røde av stress men samtidig med et lykkelig smil om munnen, oppsummerer kvelden slik:
– Dette føles så vellykket! Barna valgte klokere enn de fleste voksne. Jeg ble overrasket over at vinnerbrettene inneholder så mange sunne alternativer, blant annet crunchy barer og flere typer grønnsaker.
Klokken ble ni om kvelden før barnejuryen fikk gå hjem. Som belønning for godt utført jobb fikk de hver sin tunge eske med gaver, blant annet ”Barna kokebok”, Droste-sjokolade, gelébjørner, nøkkelbånd og en pop-socket til mobilen.

barnas-flymat-tui-adrian
Bra jobbet, Adrian, og alle dere andre. TUI fly takker for hjelpen med å finne barnas egne favoritter :-)
amelia-tui-flymat
Den glade jenta som var pannekakenes største fan