Bærekraftig turisme på Kapp Verde

De siste tiårene har besøkende til Kapp Verde blitt flere, og det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor. Like lange strender som somre og behagelig klima hele året. Et økt antall gjester har medført mer avfall, noe som vi ønsker å gjøre noe med gjennom TUI Clean & Green-prosjektet på Kapp Verde, ett TUI Care Foundation-initiativ med fokus på avfall, energi og vann.

Bølgene og de milelange hvite strendene tiltrekker seg både eventyrlystne og de som bare vil slappe av. Denne øygruppen i Atlanterhavet frister mange. Nesten halvparten av Kapp Verdes BNP og jobber skapes gjennom reiselivsnæringen, og man regner med at de tallene bare vil øke de kommende årene. Nye arbeidsplasser og bedre infrastruktur har bidratt til positiv utvikling.

Prosjektets hovedfokus

Til tross for alt dette er ikke landet rustet til å klare utviklingen på egen hånd. Sal har veldig lite regn, ikke noe ferskvann, ingen gjenvinning og hyppige strømavbrudd. TUI Clean & Green prosjektet på Kapp Verde har et par hovedfokus. Det ene er å redusere avfall fra turismen med en femtedel. Det andre er å senke energi- og vannbruket på øya Sal med 10 %.

Søppelhåndtering på Kapp Verde.
Smartere håndtering av avfall.

Slik sparer hotellene på vann og energi

Ca. 20 hotell får hjelp til å redusere forbruket, blant annet ved å bruke sparepærer, vannkraner med mindre stråle, dyrking av lokale planter som ikke trenger vann og å gi alternativer til flaskevann. Det planlegges også gjenvinningsstasjoner, noe som vil føre til flere arbeidsplasser for lokalbefolkningen.

Vannkilde på Kapp Verde
Rent drikkevann er en mangelvare på Sal.

Prosjektet beskytter dyr og natur

I tillegg er det viktig å ikke la turismen skade hverken dyr eller natur på noen av øyene. Med hjelp av en lokal forening på Sal har det utarbeidet en manual, blant annet fylt med gode råd for guider som leder sightseeingturer med dyr i fokus, men også hvordan naturen skal beskyttes, blant annet øyas spesielle sanddyner. Hittil har 100 guider blitt opplært innen miljøvern, og planen er å lansere dette systemet over hele landet.

Solceller på taket
Montering av solcellepaneler på takene på Kapp Verde.

Prosjektet i korthet

• TUI Clean & Green-prosjektet er et TUI Care Foundation-initiativ som skal redusere energi- og vannbruket samt avfall turismen på Kapp Verde
• Utdanning er en sentral del av prosjektet
• Beskytter miljøet og utvikler lokalsamfunnet
• Hjelper 20 hotell og andre virksomheter å senke energi- og vannbehov.
• Gjenvinningsstasjoner planlegges, noe som vil føre til flere arbeidsplasser lokalt