8 monsterbyer for en skummel ferie

Når skyggene blir mørkere og lengre, kan det virkelig sette fart på reptilhjernen. Det er lett å begynne å forestille seg at både den ene og den andre gjemmer seg i mørket. Folk har til alle tider skremt hverandre med historier om beist og dyr. Her har du 8 byer med monstre i komfortabel avstand for alle ferierende kryptozoologer og monsterjegere.

2018 har vært et bra år for alle monsterfans. På kino har klassikeren fra 80-tallet, The Predator, blitt vist i en nyinnspilling (men selvsagt uten 80-talls klassikeren Arnold fra originalfilmen). I tillegg har en av USAs mest sagnomsuste monstre (kjent fra både film, litteratur og den amerikanske folkloren) gjort en storstilt comeback!

Så… kryp sammen i sofaen med noe varmt å drikke, for hvis du leser videre er det en viss risiko for at blodet fryser til is!

1. Mothman flyr over Chicagos hustak

Året var 1966. Stedet var Point Pleasant i USA. Atmosfæren derimot, var alt annet enn hyggelig. Og det er ikke så rart, ettersom flere av byens innbyggere var blitt forfulgt av en fremtredende menneskelignende skygge med brede vinger og lysende røde øyne. Ettersom øynene hans lyste som reflekser, fikk monsteret navnet Mathman.

Etter Point Pleasant har Mothman holdt seg ute av syne, men nå har han dukket opp igjen. Denne gangen i et mer urbant miljø. Et femtitalls anonyme og navngitte vitner har i løpet av året rapportert at de har sett en menneskelignende skygge med brede vinger og ja… du gjettet det nok – lysene røde øyne – fly over Chicagos hustak.

Så hvis du befinner deg i Chicago kan det være verdt å sjekke en ekstra gang om skyggen på himmelen er en fugl, fly eller om det er Mothman.

Poltergeisten på Greyfriars Kirkyard i Edinburgh

Skottland har virkelig gjort bra butikk på sine monstre – nøkkelringprodusenter og diverse suvenirprodusenter kan leve godt på Nessie lenge. Men dersom du er på jakt etter monstre trenger du ikke dra ut på de skotske høylandene. Midt i Edingburgh, i de historiske kvartalene, ligger den gamle kirkegården Greyfriars Kirkyard der det sies at en poltergeist herjer både dag og natt.

Ifølge legenden oppsto poltergeisten ettersom den brutale adelsmannen Sir George ”Blodige” Mackenzie ble begravet her. Hans blodtørst skal ha vært så stor at han ikke ens hørte på når Døden selv dukket opp. Når han ble begravet i det svarte mausoleet på Greyfriars var det en del av han som ble igjen for å fortsette å terrorisere de levende.

Hvis du tør kan du dessuten bli med på en nattlig omvisning med guide på Greyfriars Kirkyard. Både guider og besøkende rapportert om usynlige og kalde hender som griper dem rundt halsen, uforklarlige blåmerker og kuttskader. Guidene dokumenterer til og med alt som rapporteres under en guidet tur i en spesiell loggbok for poltergeistaktiviteter.

En varulv på Den franske riviera

Det kan være vanskelig å forestille seg, men bare et stykke inn på land, en kort reise fra de glamorøse strendene på Den fanske riviera, ligger stedet der Frankrikes mest omtalte monster herjet – Gévaudan-monsteret som det kort og godt ble kalt. Det var på 1700-taltet at panikken begynte å spre seg når flere hyrder og hyrdinner ble brutalt angrepet. Snart spredde ryktet seg mellom landsbyene at det ikke var noe ulveangrep, men derimot en varulv som kunne gå på to ben, etterligne mennesker og overliste alle jaktlagene som ble sendt ut.

Ifølge legenden var det vertshuseieren Jean Chastel som til slutt lyktes med å stoppe beistet ved hjelp av sølvkuler han selv hadde laget. Kanskje det stemmer at Chastel tok knekken på monsteret… eller så trakk det seg kanskje bare tilbake til et herlig strandliv på Rivieraen. Hvem vet...

Beskytteren av Bangkoks Grand Palace

Alle monstre er faktisk ikke monstrøse. Ordet monster kommer fra det latinske monere/monstrum som betyr advarsel eller forutsigelse. Det passer perfekt for det ”monsteret” som beskytter Grand Palace i Bangkok. Når du besøker Wat Phra Kaew kan du blant kunstverkene få øye på en gyllen statue som forestiller en skapning som er halvt kvinne og halvt fugl.

Det er den mytologiske kinnareen som er både templets, Buddhastatuens og menneskenes beskytter. Ifølge den thailandske myten kommer hun fra en usynlig skog dypt inne blant fjellene i Himalaya, og med vingene sine kan hun lett bevege seg mellom menneskenes og åndenes verden. En thailandsk forretningsmann hevdet at det var gjennom kinnareens guddommelige inspirasjon at han klarte å finne opp drikken som "gir deg vinger".

Skunkapen i Floridas Everglades

Utenfor Miami og Fort Lauderdale strekker Everglades seg over flere tusen kvadratmeter med tett vegetasjon og stillegående vann. Det er her Bigfoots litt mindre kjente fetter sies å ha sitt hjem – Floridas sagnomsuste skunkape. I utseende minner skunkapen om Bigfoot. Det som skiller dem fra hverandre er at skunkapen sprer en forferdelig stank uansett hvor han dukker opp. Kanskje det er derfor Skunkapen holder seg for seg selv i sumpen, mens Bigfoot påstås å ha dukket opp i alle delstatene unntatt Hawaii.

Men akkurat som med Bigfoot er teoriene rundt Skunkapen mange. Er han en gjenlevning fra urtiden, den manglende lenken eller en utenomjordisk? Eller kommer han fra et parallelt univers der Elvis fortsatt lever?

7. "Sumpmonstret" i London

Hackney er det sykkeltetteste området i London, og her kan du henge på koselige kaféer langs hovedgaten, besøke et mikrobryggeri eller begi deg ut i Hackney Marshes. Parken består av våtmarker/sumper med tett voksende siv og koselige turstier. Om morgenen kan tåken ligge helt under de gamle trebroene og i den frodige skogen.

Kanskje det var tåke den morgenen i 1981 da fire gutter bega seg ut på tur i Hackney Marshes. På vei inn i skogen så de merkelige spor i den myke jorden som de ikke kjente igjen. Men de fortsatte likevel enda dypere inn i skogen og der fikk de øya på noe som de senere bare kunne beskrive som noe stort, svart og murrende. Monsteret i Hackney Marshes har siden den gang dukket opp nå og da i lokale historier. Senest i 2012 da monsteret skremte vettet av en familie som var ute på søndagstur.

Mammaen var imidlertid snartenkt og tok et bilde av monsteret som hun naturligvis sendte til The Daily Mail som trykket historien. Og det var flaks, for med hjelp av det bildet kjente Paul Winter-Hart, trommeslageren i bandet Kula Shaker, igjen sin forsvunnede Newfoundlandhund som lystret navnet Willow. Og heldigvis så fant han hunden sin når han lette i Hackney Marshes.
Hva tror du? Var det bare stakkars Willow som ble tatt for å være et monster, eller lurer det fortsatt et monster ute i tåken ved Hackney Marshes?

8. Menneskespisende monsterfugler på New Zeeland

I de maoriske mytene fortelles det om en enorm fugl, Poukai, som bodde blant fjellene og skyene. Poukai holdt seg unna menneskene, med unntak av når den ble sulten – da stupte den ned og rev til seg det første beste menneske den så.

Bare en myte kanskje… eller en myte med et snev av sannhet? New Zeeland var den siste store landmassen der mennesker bosatte seg. Før 1200-tallet, da maoriene fant øya, hadde naturen fått vokse i fred og ro. Det hadde gitt opphav til moaørnen som de første maoriene på New Zealand oppdaget. Ørnen, som er den største ørnarten noensinne, hadde et vingespenn på tre meter og desimeterlange sylskarpe klør. Før maoriene dukket opp på øya, så jagde ørnen bor alle de dyrene som kunne være både tyngre enn ørnen selv og dessuten være tre meter lange. Plutselig virker det ikke som at myten om monsterfuglen Poukai er tatt helt ut av det blå som man først kunne tro.

Moaørnen døde ut på 1400-tallet men ifølge kryptozoologer og monsterjegere kan det fortsatt finnes en og annen moaørn på New Zealand. I naturområdet på den sørlige delen av øya, nær byen Christchurch, har flere turgåere fortalt at de har sett kjempestore fugler. Uansett hva som er sant har studier vist at nettopp i dette området på den sørlige delen av New Zealand rapporteres det oftere om buskap som forsvinner sporløst enn andre steder.