7 hjemsøkte byer for en Halloweekend

Mange byer får et helt ny atmosfære om høsten. Berlin om sommeren og Berlin om høsten er som to ulike byer. Da er det kanskje ikke så rart at høsten får allerede skumle spøkelseshistorier til å bli enda skumlere. Her kan du lese om 7 hjemsøkte steder som kan gjøre din høstweekend til en Halloweekend!

Jag har alltid foretrukket litt skumle spøkelseshistorier (gjerne med en litt historie) fremfor blodige skrekkfilmer. Her er mine beste tips til 7 byer som hjemsøkes av alt fra hvite damer og svarte katter til gjengangere. For ikke å nevne et og annet spøkelsestog.

Dublin

Hvis du hadde litt stil og mye penger på 1700-tallet var du antakeligvis medlem i sosietetsklubben Hellfire som hadde mange merkelige ting for seg, på pokerkveldene var det blant annet sto det alltid en tom stol som var reservert for djevelen. I dag ligger klubbhuset i ruiner på Montpelier Hill som et fint mål for en dagstur. Men om natten er ruinene hjemsøkte av en svar katt, like stor som en dalmatiner og med et menneskeansikt. Definitivt ikke noe jeg vil støte på en mørk kveld.

Paris

Pariserne har brukt katakombene under byen til det meste, alt fra gravplass til møteplass for den franske motstandsbevegelsen. I dag er katakombene en turistattraksjon og ifølge katakombetilhengerne har alle som går i de underjordiske gangene en beskytter i form av Philibert Aspairt. Han gikk seg vill og forsvant i katakombene når han søkte beskyttelse under revolusjonene. Ifølge dem vandrer Philibert ånd gjennom katakombene 3. november hvert år for å passe på at ingen andre møter samme skjebne som han selv.

paris-800x600
Ved en av inngangene til katakombene står det skrevet: "Stopp! Dette er de dødes rike!" (Bildekilde: pixabay.com)

London

Hvem kjenner ikke historien om Jack the Ripper? En mindre kjent Jack er Spring-heeled Jack som hjemsøkte de viktorianske gatene når mørket falt. Denne Jack skal ha hatt jernklør, han kunne hoppe fra gata til hustak og sprutet blå ild og gnister. Uansett om Spring-heeled Jack var en demonisk gast eller bare en som hadde altfor mye fritid, så bør du se deg over skulderen en ekstra gang hvis du spaserer sent hjem en kveld i London.
En mer moderne spøkelseshistorie er vampyren i Highgate Cemetery. På 70-tallet begynte det å komme inn meldinger fra hundeeiere og andre nattlige vandrere om en mørk skikkelse med røde øyne som hjemsøkte stedet. Mediedekningen ble så stor at folk begynte å gå ut i grupper på jakt etter vampyren, men ingen klarte noen gang å fange den bleke blodsugeren. Om det betyr at vampyren fortsatt henger der den dag i dag lar jeg deg avgjøre.

Berlin

Hva er en hjemsøkt herregård sammenlignet med en forlatt fornøyelsespark? Den siste tiden, spesielt med den nye filmen It, har monsterklovnen gjort et comeback og på Spreepark føles det virkelig som en morderisk klovn kan lure seg bak den rustne karusellen. Fornøyelsesparken Spreepark hadde sine glansdager på 70- og 80-tallet men står nå forlatt. Svanebåter, plastdinosaurer og pariserhjul står her fortsatt og forfaller mens naturen langsomt tar over. De som har besøkt Spreepark forteller at de har hørt barnelatter fra de tomme bygningene. For meg holder det med tanken på vinden som iblant får det gamle pariserhjulet til å snurre rundt for at kalde gufs kommer krypende…

Manchester

Hva har Sherlock Holms Baskervilles hund og Harry Potter-bøkene til felles? Jo, begge har hentet inspirasjon fra fortellingene om svarte hunder som er et gjentakende innslag i britiske folkesagn. Den svarte hunden som sies å hjemsøke katedralen i Manchester kalles for Old Shuck. Hvis du hører hundebjeffing utenfor katedralen må du lukke øynene så fort du kan, for hvis du er så uheldig å se Old Shuck vil det bringe deg ulykke.
En kanskje litt mindre skummel figur i Manchester er byens hvite dame som bor i den tudorske herregården Ordsall Hall. Hun skal ha vært kammerpike for dronning Elizabeh I og etter at hun fikk hjertet knust vandrer hun fortsatt fra rom til rom på herregården. Hvis du er nysgjerrig på spøkelsesjegeryrket kan du lete etter henne via Ordsall Halls webkameraer som streamer live om nettene.

ghostcam17-10-11_00-01-12-66
Omtrent ett minutt over spøkelsestimen men ingen hvit dame å se… (Bildekilde: salfordcommunityleisure.co.uk/culture/ordsall-hall/ghostcam)

Venezia

Romantiske Venezia har også en og annen mørk historie som lurer under overflaten. Øya Poveglia ligger et stykke utenfor Venezias vakre kanaler, og var til å begynne med en av byens havner. I et par hundre år var alt bare fryd og gammen på Poveglia, helt til den dagen da et skip brakte med seg pesten. Øya ble satt i karantene og alle som så mye som nøys i byen ble fraktet til Poveglia der de ble overlatt til sin skjebne. Det sies at du fortsatt kan høre de ulykkelige åndenes rop om hjelp, men det er vanskelig å bekrefte da mange av de venetianske båteierne vegrer seg for å ferdes for nær øya uansett hvor godt du betaler dem.

New York

Hvis du er kjent nok virker det som at det holder med at du bor et par måneder på samme sted for at du hjemsøker det etterpå. Det gjelder i hvert fall for 85 West 3rd Street i New York der Edgar Allan Poe bodde i åtte måneder. Juriststudentene som i dag bor der påstår at de flere ganger har sett den kjente forfatterne lene seg bekymret ut over trappegelenderet i huset, og ifølge dem er det New Yorks mest hjemsøkte trapp. Det er likevel uklart hvilke andre hjemsøkte trapper som finnes i New York.
På Grand Central høres lyden av en togfløyte ved midnatt til tross for at det ikke er noen planlagte avganger (for ikke å nevne at få moderne tog har fløyter). Si hva du vil men spøkelsestog er i hvert fall punktlige.

grand-central-station-800x600
Den første rapporten om spøkelsestog på Gran Central er fra en avisnotis fra 1903. (Bildekilde: pixabay.com)

Naturligvis kan du finne hvite damer, ånder og spøkelser i de fleste byer. Her kan du se flere reiser TUI tilbyr som kan passe for en Halloweekend (eller en helt vanlig høstweekend for den saks skyld).
Happy Halloween!