Inspiration
3 oppskrifter til deg som lengter etter Hellas

3 oppskrifter til deg som lengter etter Hellas

2018-03-06

«Hva er gresk mat for deg» Vi stilte spørsmålet til matkreatøren Sara Begner og mottar både et kort og et langt svar. Det lange svaret tar oss med på en tids -og matreise, og det er lett å begynne å lengte til Hellas. Prøv å lage noen greske retter mens du drømmer deg bort til deilige kvelder på en taverna med gresshopper som står for kveldskonserten.

Er du nysgjerrig på å vite mer om matkreatøren Sara Begner? Her kan du lese vårt første intervju med Sara Begner  – om hvordan reisene krydrer hennes matlaging.

På spørsmålet «hva er gresk mat for deg?» hadde Sara to svar. Det første er nok mange av oss enige i: «Souvlaki og Calamares». Det lange svaret bringer oss til en matopplevelse langt tilbake i tid.

Året er 1993 og Sara er 19 år gammel. Sammen med venner har hun reist til øya Korfu. De reiser rundt øya på moped i bikini, og når det er tid for lunsj, stanser de på det første og beste stedet. De fant et lite spisested med bare fire bord og slår seg ned. Menyen består av fetaost og pommes frites – valget blir enkelt.

Så koselig og enkelt kan det gjøres på Kreta.

Den lille kona som eier spisestedet, går først ut i hagen sin, og plukker tomater direkte fra planten. Så går hun ned i matkjelleren og henter fetaost, som hun har laget selv.

Lunsjen er en blanding av fetaost, hjemmelaget pommes frites og solvarme tomater.

Beste salaten noensinne! Utrolig god!

For Sara er nettopp de små tavernene det beste med det greske kjøkkenet. Vanligvis har de få retter, men som de mestrer til fingertuppene.

Lammespyd med tomatsalsa

Du har kanskje ikke soltørkede tomater fra en gresk hage for hånden, men disse lammespydene på grillen vil smake godt uansett.

Det er atmosfæren; De varme kveldene i all sin enkelhet kan gjøre mer enn de mest besøkte restaurantene noensinne lykkes med.

Selvfølgelig er Hellas mer enn sjarmerende tavernaer. I Athen finner du trendy restauranter, akkurat som i alle andre byer. Sara har besøkt en av dem, hvor kjøkkenet der all maten ble laget lå midt i restauranten. Sammenlignet med Korfu i 1993, var det som natt og dag.

Jeg spiste en 7-retters. Det sterkeste minnet er en helt usøtet ostekake med varm kirsebærsaus. Jeg ble ordentlig inspirert av det! Modig å ikke tilsette søtt – modig og veldig godt. I tillegg delikat dandert.

Skalldyrsalat med grillet brød

Det er ikke bare dristige desserter Sara er inspirert av. Noe hun vil ta med hjem fra Hellas er Kalamares. «Vi bør spise mer Kalamares i Sverige! Det er billig og bra. Ikke bare i stekt form, men også i salat. Jeg elsker en gresk salat med Kalamares marinert i olivenolje, hvitløk og persille!»

Et annet sterkt minne er fra Santorini, hvor Sara sovnet på båten og mistet det planlagte stoppet. Det viste seg å ikke være så dumt.

Firá var veldig vakkert. Ouzo og pistasjnøtter var virkelig deilig å nyte der da jeg var ung.

Fordi de ikke hadde planlagt å bo på Santorini, hadde de ingen plass å sove, men de møtte en gammel mann på moped i havnen og gikk hjem sammen med han for å bo hos med han og kona.

Gresk dessert beger

Visste du at allerede de gamle grekerne elsket nøttene? Santorini var en av de første stedene i Europa til å dyrke pistasjnøtter. Denne yummy, enkle desserten med valnøtter er både en tradisjonell og perfekt slutt på en gresk grillkveld.

Hvis matlagingen ikke stiller lengselen etter Hellas, kan du sjekke våre reiser til Santorini og Korfu.

Hvis du foretrekker tapas, kan du lese mer om Saras matopplevelser og få en rask guide til tapas i Spania.

 

 

Oppskriftene er hentet fra svensk Coop sine nettsider.