2018-01-10

12 begivenheter du ikke vil gå glipp av i 2018

Et år med både Vinter-OL og Fotball-VM venter oss. Pluss mange andre fargesprakende folkefestivaler. Hva sier du for eksempel om ”tomatkastefestival” i Spania. Notting Hill-karnevalet i London og den thailandske fullmånefesten Loy Krathong. Her finner du hele listen – be there or be square.

1. Vinter-OL i Pyeongchang, Sør-Korea

102 gullmedaljer i 15 ulike sporter skal fordeles. Alle sporter som har med snø å gjøre, avgjøres i fjellandsbyen Peyongchang. Den ligger bare 18 mil fra hovedstaden Seoul, så det er enkelt å få oppleve både storbypuls og fjellnatur. Men hvis det er sport, sport & sport du tar sikte på, skal du isteden ta pendlertoget ned til den sjarmerende havnebyen Gangneung 16 mil sør for Peyongchang. Der ligger nemlig arenaene for kunstløp, skøyter, curling og ishockey.

vinter-ol-1408x792
Dramatikk og underholdning i høy høyde venter

2. Saint Patrick’s Day i Dublin & New York

17. mars
Dette er dagen alle kler seg i grønt for å hylle Irlands nasjonalhelgen med parader, folkemusikk og store mengder irsk øl. St. Patrick levde på 400-tallet og innførte kristendommen på Irland. At det grønne trekløveret er blitt Irlands nasjonalsymbol er fordi Patrick brukte dette bladet som symbol for treenigheten. Tradisjonen med å feire hans dag ble spredd over hele verden gjennom den store utvandringen fra Irland på 1800-tallet. Festen er naturligvis ekstra stor i Dublin, men også i hele USA og ikke minst i New York der paraden går langs Fifht Avenue, samles over hundretusen deltakere og to millioner tilskuere. Her kan du lese om TUIs reiser til Dublin » Her kan du lese om TUIs reiser til New York »

st-patricks-2
Dagen da også tøffe menn kan ha grønn bart.

3. Songkran – thailandsk nyttår

13.–15. april
I Thailand begynner året 13. april, men ettersom det er moro med fest, feirer de i to ekstra dager. Det er en av årets største festivaler og bokstavelig talt en vannfestival. I tre dager er det nemlig tillatt å helle vann på hvem man vil (nei, turister er ikke fredet) med alt fra små vannpistoler til bøtter. Men med tanke på at dagtemperaturen i snitt er 33 grader kan det føles ganske deilig. Thailenderne er glade og feststemningen høy. I 2018 betyr Songran at den thailandske kalenderen går over fra hanens år til hundens år. Her kan du lese om TUIs reiser til Thailand »

songkran
Vannet anses å rense sjelen, så vannkrigen har en vennlig intensjon.

4. St. Petersburgs hvite netter

Mai–juli
I den gamle keiserlige hovedstaden St. Petersburg fester man med finesse. I seks uker før og etter sommersolverv byr de på en påkostet kulturfestival for å feire ”de hvite nettene” under sommerens lyseste tid. Reiser du hit kan se frem til mengder av arrangement som balletter, klassiske konserter og operaforestillinger. Men også pop- og rockekonserter på torget foran Vinterpalasset der tidligere år blant annet Paul McCartney har opptrådt. ”De røde seilene” (Alije Parusa) er en gatefest inspirert av sagaen om hvordan skolebarnas frihet kom med et seilskip og ble feiret med enorme fyrverkerier. Et annet høydepunkt er karnevalsparaden gjennom forstaden Peterhof, der deltakerne ikler seg kostymer fra Peter den stores tid.

st-petersburg
Skipet med røde seil bringer frihet til skolebarna.

5. Filmfestivalen i Cannes

8.–19. mai
Det er vel kanskje unødvendig å gi en nærmere presentasjon av denne største festen innenfor filmbransjen. For en vanlig dødelig er det nesten umulig å få tak i billetter til filmer som er med i konkurransen, men det vises også kvalitetsfilmer andre steder. Og bare det å nyte atmosfæren på strandpromenaden La Croisette kan være verdt reisen. Du kan blant annet være vitne til hysteriet rundt den røde løperen ved festivalpalasset, konkurrere i kjendisspotting på østersbarene og ta en pastis med utsikt over sandstranden og Napoleonbuktens azurblå vann. Her kan du lese om TUIs reiser til Cannes »

cannes-1408x792
Selv stranden i Cannes er preget av filmfestivalen.

6. Fotball-VM i Russland

14.juni–15.juli
Festen som kommer til å stå i sentrum for hele verdens oppmerksomhet pågår en hel måned. De som er spesielt interessert kan allerede alt, mens andre må pugge i timevis for å forstå de kompliserte reglene. Siden Norge dessverre ikke kvalifiserte seg til VM, heier vi på vårt naboland Sverige som spiller følgende kamper: Mot Sør-Korea i Nizjnij Novgorod 18. juni, mot Tyskland i Sotji 23. juni og mot Mexico i Jekaterinburg 27. juni. Finalen går i Moskva 15. juli og vinnerlaget får 38 millioner US-dollar.

fotball-vm
Finalen spilles på Luzjnikistadion i Moskva 15. juli.

7. Batalla del Vino, Rioja, Spania

29. juni
Liker du Rioja? Så mye at du vil ha det over hele kroppen? Da er dette festivalen for deg! Når den første vinen fra årets innhøsting er klar, arrangeres det en 3-dagers vinfestival i den sjarmerende lille landsbyen Haro ved elven Ebro i det berømte vindistriktet Rioja. Festivalen er fra 28.–30. juni, men det er den 29. som er høydepunktet. Om morgenen samles innbyggerne på gatene med vin i flasker, krus eller koper. Borgermesteren sitter på hesteryggen og leder prosesjonen til et eremittkloster der det holdes en messe. Deretter braker det løs – rødvin i store mengder helles over alle som står i nærheten, helt til alle er gjennomvåte og har endret farge til vinrødt. Det finnes også trygge tilskuerplasser der du på litt avstand kan se de rundt 10 000 deltakerne helle rundt 130 000 liter vin over hverandre.

batalla-del-vino
Den som er med på leken på leken må tåle steken.

8. Notting Hill-karnevalet i London

26.–27.august
Fra starten i 1966 har Notting Hill-karnevalet vokst til en spektakulær og påkostet fest. Inspirasjonen er karibisk og de fleste arrangørene har sine røtter i tidligere britiske kolonier i Vestindia. Musikken du hører er derfor først og fremst reggae, soca, salsa og calypso. Artisten opptrer både på et trettitalls faste scener og i karnevalsparaden. Hovedparadene går fra Great Western Road gjennom Notting Hill til Ladbroke Grove både 26. august og 27. august (som er helligdag, såkalt Bank holiday, her i Storbritannia).
Her kan du lese om TUIs reiser til London »

notting-hill
Karibiske rytmer og farger i Notting Hill

9. La Tomatina i Valencia, Spania

29. august
Litt i samme stil som Batalla del Vino (punkt 7 over) men denne gangen med tomater i hovedrollen. En tøff krig med titusenvis av deltakere som bruker 120 tonn overmodne tomater som ammunisjon. Huseierne dekker til fasadene på forhånd, og noen få timer senere har gatene forvandlet seg til en elv av tomatsaus og røde figurer som kravler rundt. Dette finner sted i den pittoreske fjellandsbyen Buñol 38 km vest for storbyen Valencia. Hvis du vil være med er det enkleste å finne et hotellrom i Valencia. På www.tomatina.es kan du forhåndsbestille billetter som inkluderer entré til arrangementet, busstransport og, ikke minst like viktig, en dusj før hjemreisen.
Her kan du lese om TUIs reiser til Spania »

la-tomatina
Du bestemmer selv om det er greit å leke med maten på denne måten.

10. Oktoberfesten i München

22. september–7. oktober

For å forstå størrelsen på denne festivalen kreves det litt tall. På et 40 hektar stort område har 6 kjente bayerske bryggerier 29 gigantiske ølhaller og telt med totalt 100 000 sitteplasser. Servitører i folkedrakter bærer i løpet av 2 uker over 7 millioner ølglass med 1 liter i hver. Alt brygget i henhold til de bayerske renhetslovene, som forbyr andre tilsetningsstoffer enn malt, humle og vann. Men selv om ølet står i sentrum, er også Oktoberfesten en fargerik fornøyelse med markedsgater, restauranter og tivoli. I kalenderen på www.oktoberfest.de kan du se når det er karnevalsparade og familiedager med reduserte priser på kjøreattraksjonene.
Her kan du lese om TUIs reiser til Tyskland »

oktoberfest-1408x792
Bryggerienes hestetrukne vogner er populære innslag i paradene.

11. Dia de los Muertos, Mexico

  1. oktober–2. november

Meksikanernes egen variant av Halloween inneholder både lekne og skremmende elementer. Skjeletter og hodeskaller står i sentrum, både som dekor og kostymer. Det er populært å kjøpe calaveras, spisbare kranier av karamell og marsipan. Høytiden feirer over hele landet, og kulminerer på Allehelgensdag 2. november, men de begynner festen noen dager før. Stemningen er munter, men bakgrunnen er egentlig dypt alvorlig. Ifølge folketroen gjenoppstår de døde for å møte slektningene sine og for spise sammen med dem. Derfor duker man opp et festbord med alt huset har å by på, og man samles rundt fine minner om sine døde. Det gjør Dia de los Muertos til en glad og kjærlighetsfull fest, til tross for alle dødssymbolene. I noen større byer arrangeres det parader med lys og kostymer. Som besøkende er du velkommen til å se og delta så lenge du viser respekt for høytiden.
Her kan du lese om
TUIs reiser til Mexico »

dia-de-los-muertos-4
En glad og kjærlighetsfull fest til tross for skumle rekvisitter.

12. Loy Krathong – thailandske fullmånefest

  1. november

Dette er et av de mest stemningsfulle arrangementene du kan oppleve. Selve navnet avslører essensen av feiringen. En krathong er en liten kurv av blader og blomster mens loy betyr ”flytende”. Etter solnedgang samles deltakerne ved elvene for å sende bort vakkert dekorerte små kurver med røkelse og levende lys. Hvis kurven din ikke velter, er det en mulighet for at vannånden kommer til å oppfylle ønskene dine. På alle store stedene hører det også til festen å slippe opp hundrevis av khom loi (hvite svevende lykter) og av og til er det også fyrverkeri. Loy Krathong feires når det blir fullmåne for tolvte gangen i den thailandske kalenderen, noe som 2018 skjer den 23. november. Her kan du lese om
TUIs reiser til Thailand »

loy-krathong
Bare en dag i året kan du oppleve den vakre seremonien.

Lignende innlegg

TUI Blue For All – Reis bort og kom nærmere hverandre

TUI Blue er vårt nye flaggskip for deg som vil at feriens bosted skal være en opplevelse i seg selv. For deg som spør kokken om oppskriften, gjerne låner en sykkel for å utforske på egen hånd eller overbeviser hele familien om å prøve yoga i soloppgangen. Det finnes tre ulike typer TUI Blue-hotell. Her forteller vi mer om TUI Blue For All.
2019-11-06

Bryllupsreise ved Middelhavet – 5 tips

Luksuriøs avslapping eller en opplevelsesreise? Gourmetfokus, fotturer i fjellene eller et cruise med havnestopp i storbyer og ved fine strender? Det kan være vanskelig å bestemme hvor man skal dra på bryllupsreise – reisen som skal bli et minne for livet. Men ta det med ro, vi har de beste tipsene for en bryllupsreise ved Middelhavet.
2019-10-27

Gran Canaria eller Tenerife – hvilken øy er best?

Sommer hele året med 2700 soltimer, temperaturer som sjelden kryper under 20 grader og strender så langt øyet kan se. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor øyene lokker så mange besøkende. Vanskeligere kan det være å velge hvor du skal reise. Hvilken øy er best? Gran Canaria eller Tenerife? Her får du hjelp til å velge hvilken øy som passer for deg.
2019-10-26

Utvalgte utflukter med TUI Collection

TUI Collection-utflukter er unike, genuine og ansvarlige utflukter som viser deg reisemålet fineste severdigheter på en ny måte.
2019-10-25