Pamukkale

Pamukkale er et verdensberømt naturområde i Tyrkia hvor klippeavsatsene ser ut som myke bomullsdotter eller sukkerspinn. Pamukkale ble allerede i 1988 oppført på UNESCOs verdensarvliste og er også klassifisert som et naturreservat. Assosiasjonen til bomull er åpenbar for alle som besøker stedet, og faktum er at det tyrkiske ordet Pamukkale kan oversettes til "bomullspalass".

Det er vanskelig for mennesker å overgå severdighetene som naturen har skapt selv. I Pamukkales tilfelle har det tatt tusenvis av år for naturen å forme klippeavsatsene som i dag har blitt en av Tyrkias absolutt mest populære turistattraksjoner. Det kalkrike og 35 grader varme vannet sildrer sakte frem fra under jorden og har på veien formet terrasselignende formasjoner som fylles med det underjordiske vannet og danner varme kilder. Årsaken til den hvite fargen på de karakteristiske bomullslignende klippene er det kalkrike vannet.

Tidligere har det vært tillatt å bade i de naturlige kildene, men for å beskytte det unike området er badet i stedet flyttet til et nærliggende termalbad. Det mest omtalte badet er Kleopatras basseng, hvor selveste dronning Kleopatra sies å ha plasket rundt for et par tusen år siden.

Hierapolis – mektig ruinby ved Pamukkale

Inntil Pamukkale ligger ruinbyen Hierapolis, også den er ført opp på Unescos verdensarvliste. Et besøk hit kompletterer naturopplevelsen ved Pamukkale med en real dose antikk historie.

Området kan ha vært bebodd allerede 4500 f.Kr., men selve byen Hierapolis ble grunnlagt av Kong Eumenes II av Pergamon 200 f.Kr. Hierapolis hadde sin gullalder 3–400 år senere da mennesker akkurat som i dag kom for å bade i de varme kildene. Noen av høydepunktene i Hierapolis er levninger fra et imponerende amfiteater, en begravelsesplass med sarkofager og ikke minst grotten Plutonion.

Du kommer deg til Pamukkale og Hierapolis med buss eller leiebil, regn med fire timers kjøretid fra Antalya og Marmaris og fem timer fra Bodrum. For å unngå de største turistmassene anbefales det at du kommer hit tidlig på morgenen.