Lykia

Hvis du planlegger å reise til Tyrkia, er Lykias antikke landskap en drøm å få oppleve med egne øyne. Det som virkelig satte Lykia og innbyggerne på kartet for ettertiden er de fantastiske gravmonumentene som fortsatt kan beundres den dag i dag.

Mest velkjente er de spektakulære klippegravene som er hogget inn i Myras klipper.

Rent geografisk ligger landskapet Lykia hovedsakelig i det som i dag kalles for halvøyen Teke ved Middelhavet i det sørlige Tyrkia. Teke er delt opp i en provins vi nordmenn kjenner godt som Antalya, samt Muğla.

Lykia hadde sin storhetstid fra bronsealderen frem til 1100-tallet. I antikken bestod dette landskapet av spesifikke geografiske områder som var knyttet sammen i det lykiske forbundet. Et par av disse områdene som har blitt mest velkjente som reisemål i vår tid er Xanthos og Letoon.

Myra – den antikke byen i fjellet

En annen av de velkjente antikke byene i Lykia er Myra – som virkelig stikker seg ut med sine karakteristiske klippegraver. Personene som kom på og gjennomførte ideen om å hugge ut disse mektige pilarprydede gravene direkte i klippene, visste hva de gjorde for å imponere omgivelsene, både da og nå. I Myra ligger dessuten et antikt romersk amfiteater som er forholdsvis velbevart og som, til tross for tidens gang, fortsatt er beundringsverdig i all sin prakt.

Navnet Myra er likevel ikke bare forbundet med ruiner. Faktisk kjenner vi alle til historien om en mann som kom fra Myra. Erkebiskopen Nikolas fra Myra ble født i Lykia i år 280 og var erkebiskop til sin død i 343. Biskopen med sitt hvite skjegg var kjent for sin gavmildhet og ble senere helgenerklært som Sankta Claus. I dag kjenner vi den hvitskjeggede mannen som Sinterklaas, Santa Claus eller julenissen – kjær helgen har mange navn!

Besøk verdensarven Xanthos og Letoon

For århundrer siden var Xanthos et travelt handelssentrum og et attraktivt bytte å erobre og okkupere for ulike folkeslag. De greske og romerske forfatterne nevner stedet flere ganger, og ifølge skriftene som er oversatt, var Xanthos den største byen i Lykia. I dag ligger det bare ruiner igjen av den en gang så travle byen, og det er opp til besøkendes fantasi å gjenskape bildet av det mye omtalte handelssentrumet. Flere av gravmonumentene som ble gjenoppdaget ved Xanthos, kan nå ses på British Museum i London i Storbritannia.

Letoon var på sin side en helligdom som var dedisert til Zevs elskerinne Leto. Letoon var i sin tid en av de absolutt viktigste religiøse helligdommene i Lykia. Ruinene ble gravd frem i begynnelsen av 1960-tallet og er verdt å besøke for å få en puslespillbit av Lykias spennende og varierte historie. Siden 1988 ble både Letoon og Xanthos tilføyd UNESCOs verdensarvliste.