Vakre Ölüdeniz

Ölüdeniz er et feriested med en langstrakt vakker strand på Tyrkias sørvestlige kyst. Her finnes Tyrkias mest fotograferte strand, kanskje fordi den henger sammen med en vakker lagune som snarere ser ut til å være hentet fra Stillehavet enn Tyrkia. Lagunen ligger i den ene enden av den lange stranden. Hele kysten tilhører den delen av Hellas’ øygruppe som på folkemunne kalles "den turkise kysten", og i Ölüdeniz eksploderer den turkise fargen som i et intenst crescendo.

Ölüdeniz har de siste 15 årene vokst fra å være praktisk talt ubebodd til å bli et populært feriested. Det er i dag betydelig flere turister enn for bare noen år siden, og stranden kan oppleves som ganske intens i visse perioder. Likevel er sjarmen bevart, og her finner du både små og store hoteller, koselige butikker, en del kafeer og restauranter med flotte uteserveringer. Her finnes både lokal, tyrkisk mat og internasjonale retter, men for den som ser etter et mer intensivt natteliv, er det bedre å besøke noen av de omkringliggende byene, som Hisaronu eller Fethiye. I rolige Ölüdeniz trives alle aldrer, og det er en god destinasjon for barnefamilien.

Den blå lagunen og langstrakte Belcekiz Beach

Strendene i Ölüdeniz består av den langstrakte "Belcekiz Beach", som er hele tre kilometer lang, og den "Blå lagunen" ved enden av stranden noen hundre meter fra hovedgaten i byen. For å komme inn til lagunen og bade og ligge på stranden må du betale en liten inngangsavgift. Som nasjonalpark er lagunen vernet, og navnet Ölüdeniz betyr "dødt vann", som refererer til den asurblå lagunen. I parken ved lagunen er det frodig vegetasjon, og du finner lett naturlig skygge fra busker og trær. Her inne er vannet helt rolig. Lagunen er populær både blant turister og lokalbefolkningen, men blir sjeldent trang.

Før Ölüdeniz vokste til det populære feriestedet det er i dag, var det et trekkplaster for backpackere, ikke bare på grunn av den lange stranden, men – som i dag – også fjellet Baba Dag. Det reiser seg 1900 meter over havet, og mange kommer til fjellet for å fly paraglider. Hver dag flyr hundrevis av paraglidere ut over den vakre bukten, og tandemhopp kan gjøres fra en alder av 6 år. Turen varer i omtrent 40 minutter hvor man svever vektløs fra fjellet og ned til bakken, for så å lande på den smale strandpromenaden eller blant solbaderne.

Besøk arkeologiske steder og bad i havnen

Andre opplevelser i området rundt Ölüdeniz består av en båttur i skjærgården, et besøk til arkeologiske steder, tyrkisk bad (hamam), en utflukt til den vakre stranden Butterfly valley som ligger spektakulært til i en ravine eller å utforske forlatte hus i spøkelsesbyen Kaya Koy. Den sjarmerende byen Hisaronu ligger rundt 4 kilometer høyere oppe i de omkringliggende fjellene, og det er 12 kilometer til kystens hovedby Fethiye. Der finnes boblende gateliv med konditorier, shopping, restauranter, en fin småbåthavn og sjarmerende basarer.