Tyrkias beste strender

Tyrkias beste strender finner du langs middelhavskysten i sør, men det er også noen utfordrere på vestkysten. Mange av strendene i Tyrkia er velkjente og trekker mange turister hvert år, men du kan også finne roligere strender. Disse strendene er noen av Tyrkias aller beste – men i tilfeldig rekkefølge, for smaken er som kjent delt. I Tyrkia finnes en strand for enhver smak.

Incekum

Cirka 20 kilometer fra Alanya finner du Incekum, som er en vakker strand kjent for sin fine sand – faktisk betyr navnet "Incekum" nettopp "fin sand". Incekum er et rolig feriested med vakre viker og sandstrender, og her er det mindre trangt enn på de største strendene. Vannet er klart og sanden myk, men vær oppmerksom på at det slutter ganske brått og raskt blir dypt i vannet.

Marmaris beach

Kystlinjen ved Marmaris strekker seg fra det sentrale Marmaris til Icmeler, som er en strekning på nærmere en mil. Langs denne strekningen finnes det flere vakre strender med krystallklart vann, og strandpromenaden er fylt av gode restauranter, kafeer og barer. Bak strendene står høye grønne fjell og beskytter mot vinden, og vannet er temperert. Stedet har et stort utvalg og er populært med vannsporttilbud som vannski, paragliding, dykking med mer. De største strendene er Marmaris Urban Beach og Marmaris Long Beach (Uzunyali) samt Icmelers hovedstrand Icmeler Beach.

Ölüdeniz

De siste årene har Ölüdeniz økt til en av Tyrkias absolutt mest populære strender og reisemål. Feriebyen har en hele tre kilometer lang strand i finkornet hvit sand, og vannet er mørkt, klart asurblått. I den ene enden av stranden ligger en lagune vakkert til blant spisse fjell og omringet av grønne vekster. Stranden er også populær for fjellet sitt, det 1900 meter høye Baba Dag, hvor et hundretalls paraglidere daglig kaster seg ut for å sveve ned mot stranden. Ölüdeniz med sin lange strand og vakre lagune er Tyrkias mest fotograferte strand, og brukes ofte i reklamebilder for Tyrkia.

Konyaalti Beach

Antalyas hovedstrand heter Konyaalti Beach og er en vidstrakt strand bestående av små, runde steiner og klart vann. Det er ekstra mange der i helgene, men den er aldri så trang at du ikke finner ditt eget sted. Og i vest reiser fjellkjeden Bey Mountains seg og gir stranden et dramatisk bakteppe. Stranden har all tenkbar service og underholdning, fra bananbåt til vannparker og selvsagt et stort antall restauranter. Glem ikke badeskoene for å beskytte mot de varme steinene på stranden.

Lara Beach

Denne stranden en drøy mil øst for Antalya strekker seg hele 12 kilometer, noe som gjør den til en av landets lengste. Den har krystallklart blått vann og en vanntemperatur på opptil 35 grader i høysesongen. Denne livlige stranden har blant annet solsenger, parasoller og et stort vannsporttilbud, og er omgitt av flotte strandbarer, enkelte med høy trendfaktor og ditto musikk. I nærheten av stranden finnes det dessuten gode shoppingmuligheter, fra designeroutlets til lokale tilbud.

Iztuzu Beach (turtle beach)

Stranden Iztuzu nær Dalyan er en 5 kilometer lang, vakker badestrand innrammet av fantastisk natur, og den utgjør samtidig et reservat for uvanlige havskilpadder som du kan få øye på om du har litt flaks. Du kommer deg hit med båt fra Marmaris eller Daylan, og båtturen er vakker i seg selv. Den passerer mektige fjellgraver og et heftig elvedelta, og på stranden, som snarere er en smal landtunge, møtes ferskvann fra strandens bakre del og saltvann fra havet foran.

Kaputas Beach

Kaputas er en mindre strand mellom Kas og Kalkan i sørvest som lokker med sin vakre beliggenhet – tre bratte klippevegger rammer inn stranden på en dramatisk måte. Her finner du grovkornet, gyllen sand, klart vann, noen ganger med bølger, og svært gode snorklingmuligheter bare et stykke fra stranden. Det er begrenset med parkeringsplasser, så det anbefales å komme ganske tidlig på dagen. Fra parkeringsplassen går det en lang trapp på rundt 200 trinn ned til den vakre og populære stranden.