Candelaria

Den lille kystbyen Candelaria, også kjent som Villa Mariana de Candelaria, ligger knapt to mil sør for Tenerifes hovedstad Santa Cruz de Tenerife, og har derfor hatt en tendens til å havne i skyggen av storesøskenene sitt.

Til tross for at byen er liten, er den, liksom Santa Cruz de Tenerife, kjent for sine folkelige festligheter. Santa Cruz har sitt karneval, men Candelaria kan skryte av sin "Festival de la Canción de Candelaria".

Candelaria – et hellig sted for mange

Hos katolikkene i både Spania og Sør-Amerika er Candelaria et hellig sted forbundet med Jomfruen av Candelaria, som er Kanariøyenes skytshelgen. En av byens mest kjente bygninger er derfor den store basilikaen Basilica of Candelaria, hvor man blant annet kan se en avbildning av skytshelgenen. Ifølge en av legendene på øyen, ble et bilde av jomfru Maria skylt i land fra havet her i Candelaria lenge før kristendommen nådde Kanariøyene. Til tross for dette ble bildet tilbedt av guanchene, det vil si Tenerifes urbefolkning, selv om de verken visste hvem kvinnen på bildet var og hvilken betydning hun hadde.

Utforsk pyramider i Güímardalen

I Güímardalen, ikke langt fra Candelaria, ligger de myteomspunne trappetrinnspyramidene som du definitivt bør benytte sjansen til å se om du likevel er i nærheten. Vår norske eventyrer Thor Heyerdahl har tidligere undersøkt de berømte pyramidene, men kom aldri frem til deres eksakte alder eller hvem som har bygget dem og hvorfor. Heyerdahl hadde derimot en teori om at Kanariøyene tidligere har fungert som en viktig mellomstasjon for handel mellom Amerika og middelhavsregionen. Kanskje kan pyramidene har en kobling til denne perioden? Andra forskere hevder i stedet at pyramidene bare er steinhauger fra forrige århundre, og at de påståtte levningene i selve verket er steiner som bøndene har samlet sammen når de ryddet åkrene sine.

Spørsmålstegnene er mange og mytene likeså. Det kan likevel konstateres at de merkverdige byggverkene nå er en selvsagt severdighet på Tenerife, forslagsvis i forbindelse med et besøk i Candelaria.