Torrent de Pareis

Sa Calobra er en liten by i Escorca kommune, som er et av Mallorcas mest besøkte turistmål. Bare et lite stykke unna finner du Mallorcas «Grand Canyon» – den mektige Unesco-klassifiserte ravinen Torrent de Pareis med sin tilhørende strand. Om du liker aktive ferier og å vandre i heftig natur, er Torrent de Paries noe for deg! Hele vandringen er rundt 5 kilometer lang og går langs en tørr ravine og over kampesteiner store som biler. Den anses for å være en av de mest fysisk krevende stiende på Mallorca. Regn med 3–5 timer om du går fra fjellene og ned mot havet, eller 4–6 timer om du i stedet går fra kysten og opp. Det sistnevnte tar lengre tid, men er teknisk enklere ved de vanskeligere passasjene. Uansett hvilken retning du tar, må du være i god form for å klare å gjennomføre turen på en trygg måte.

Vandringen starter i Escorca på nordvestre Mallorca midt i fjellkjeden Tramuntana, og møter havet ved en liten «gjemt» sandstrand rundt fem kilometer senere, nær kystbyen Sa Calobra. Hele turstien går gjennom fjellene og langs grønne daler med dramatisk bratte klipper som står som høye vegger langs sidene, og turen byr på en utrolig utsikt. Vandringen langs Torrent de Pareis fortjener ryktet sitt som Mallorcas mest spektakulære vandring.

Sikkerhet under fotturen ved Torrent de Pareis

Vanligvis kan man gå langs Torrent de Pareis fra mai til oktober. Har det regnet kraftig, må du vente i rundt ti dager før du legger ut på ferden. Det er alltid viktig å være godt forberedt. Du trenger skikkelig utstyr, som tursko, rep, godt med niste og ikke minst vann. Det kan bli opptil 40 grader varmt nede i ravinen de heteste sommerdagene. Stien er ikke så tydelig merket, så du må kanskje ta noen aktive valg om hvilken vei du skal gå. Det beste tipset er å følge den uttørkede elven, og å ikke gå der det føles for utilgjengelig eller uberørt.

Stranden ved enden av Torrent de Pareis er ikke så stor, bare rundt 30 ganger 15 meter ved åpningen mellom klippeveggene. Men den blir en anelse større lenger inne, hvor den føles mer som en lagune. Siden det er en ganske populær vandring, er det alltid en del turister her. Men man får et mektig inntrykk i ravinemunningen, og stranden grovkornet og fin.

Den spektakulære fjellveien mot Sa Calobra

Reisen til starten ved Sa Calobra er nesten like spektakulær som selve vandringen ved Torrent de Paraeis. Veien ble laget for å følge naturen, ikke for å legge den under seg; og det betyr at den snor seg frem og tilbake langs den 12 kilometer lange veien. Strekningen har et fall på hele 800 meter og går ved et tilfelle rundt seg selv. Ikke for reisesyke! Det er enklere å komme med båt fra Port de Soller, og det er også mulig å ta båtveien tilbake etter å ha kommet seg dit til fots. For å komme deg til startpunktet kan du reise med buss fra Port de Sollér eller Sollér mot Lluc og Pollença, som stopper ved restauranten i Escorca.

Et stykke fra Sa Calobra ligger det enda en liten strand, Cala Tuent. Den er roligere enn Sa Calobra, byr på vakkert mørketurkist vann og har en liten 1300-tallskirke, Ermita de Sant Llorenc.