Ferrocarril de Soller

Om du besøker Palma by, er en utflukt til sjarmerende Soller og Puerto del Soller nesten obligatorisk, og den mest sjarmerende måten å reise mellom stedene på er med det klassiske tretoget «Ferrocarril de Soller». Togstrekningen mellom Palma og Soller – og videre til Puerto del Soller – ble åpnet i 1913, og i dag gir de gamle antikke togvognene en følelse av forgangne tider. Utsiden av toget er i teak, og innsiden av messing og med seter i lær. Banen kalles iblant for appelsintoget, siden den opprinnelig ble bygget for appelsintransport – men togreisen har vært populær blant turister allerede fra begynnelsen av.

Togreisen mellom Palma og byen Soller tar litt over en time og byr på en fantastisk utsikt over Mallorcas vidder og kjente fjellkjede Sierra de Tranumtana. I Palma går toget fra en egen stasjon på Plaza de Espana nær Palmas sentralstasjon, og du legger raskt storbyen bak deg og bytter ut byomgivelsene med den berømte utsikten som er reisens høydepunkt. Grønnkledde vidder, sitrusavlinger og landsbygder suser forbi utenfor vinduet, og etter et kort stykke begynner stigningen opp i fjellene. Utsikten er aller best fra venstre side av toget. For å ta seg til den andre siden av fjellene, passerer toget flere tuneller, fra korte til flere kilometer lange. Og på bare 7 kilometer stiger jernbanen nærmere 200 meter.

Et stykke før Soller stopper toget ved utkikkspunktet Mirador des Pujol d’En Banya, og byr på en magisk utsikt over det vakre dalføret hvor byen Soller ligger.

Soller er en sjarmerende by som gir en følelse av svunne tider. Her finner du smågater, vakre hus, en iøynefallende kirke og et torg fullt av kafeer. Her finner du en stor fontene og historiske bygninger som stammer helt tilbake til 1600-tallet, og byen er full av antikke oliventrær og appelsinlunder. Og ikke langt fra byen kan man se øyens høyeste fjell: Puig Mayors.

Fra Soller til Puerto del Soller

Fra Soller er det naturlig å begi seg videre med Sollertoget til den harmoniske fiskebyen Puerto del Soller, som ligger ved kysten knappe tre kilometer fra Soller. Der finner du en småbåthavn, fine sandstrender og en strandpromenade omgitt av butikker og uteserveringer. Den vakre kirken i jugendstil anses som et nasjonalhistorisk og kunstnerisk monument med arkitektur fra 1300-tallet. Puerto de Sollers tradisjonelle følelse og sjarm er godt bevart, noe havnebyens mange besøkende vet å sette pris på.

Ta sporvognen tilbake til Palma, eller buss om du heller ønsker det. Buss 211 går raskest, mens 210 tar en litt lenger omvei langs kysten og byr på en ganske så fantastisk utsikt.