Jameos del Agua

Jameos del Aqua er et unikt sted på det nordlige Lanzarote hvor et naturfenomen har blitt videreutviklet til en spektakulær severdighet. Severdigheten kommer av lavagrottene (los jameos) og de andre klipperommene under åpen himmel som ble skapt for flere tusen år siden av lavastrømmen fra Corona-vulkanen. Grottene er en del av en rundt 6 kilometer lang underjordisk tunnel som kan oppleves via Jameos del Aqua eller en annen attraksjon på Lanzarote; Cuevas de los Verdes.

##Kunstner bak Jameos del Agua
I dag kompletteres de naturlige lavagrottene i Jameos del Aqua med blant annet anlagte hager, stier, basseng og laguner. Lanzarotes berømte kunstner og arkitekt, César Manrique, har tegnet de konstruerte delene av severdigheten, og sammen utgjør de en blanding mellom en kunstig og en naturlig attraksjon og skaper en unik helhet som er vel verdt et besøk for turister som kommer til Lanzarote.

César Manrique skapte naturkunstverket sitt rundt to store lavagrotter, «jameos», hvis navn refererer til store åpninger i tunnelen hvor taket har kollapset av trykket fra vulkanske gasser. En av disse jameosene rommer en naturlig sjø med krystallklart vann, og den andre grotten inneholder en konserthall med plass til cirka 600 personer.

Spennende vandring i lavagrotter

Når du ankommer Jameos del Aqua, går du inn en liten port i Jameo Chico (lille Jameo) og går ned via en spiraltrapp laget av tre og lavastein til inngangen til det neste kammeret. Der åpner lavagrottene seg opp, og du kan til og med se solstråler som strømmer inn gjennom det delvis raserte grottetaket. Jameo Chico er nå en uvanlig bar/restaurant med utsikt over en liten sjø.

Deretter går du videre langs en trang sti for å nå den større sjøen; Jameo Grande (store jameo). Følelsen av å gå gjennom en mørk tunnel og plutselig møtes av en enorm åpen grotte med et intenst turkist basseng omgitt av tropiske planter og lavaklipper er helt spesiell.

I lavagrottene kan du på avstand se små hvite prikker på bunnen av sjøene og klippene, som, når du kommer nærmere, viser seg å være Lanzarotes unike albinokrabber. Disse centimeterstore gulhvite, blinde krabbene finnes bare på Lanzarote og brukes iblant som et symbol for øyen. Obs – det kan være forlokkende å kaste mynter i sjøen, men det bør unngås av hensyn til de fredede krabbene.

Fest om kvelden – Jameos nights

Besøket på Jameos del Aqua kan gjøres på ulike måter. På dagtid kan du gå selv eller på en guidet tur og oppleve den spektakulære severdigheten samtidig som du lærer mer om grottenes geologiske sammensetning og hvordan arkitekten Manrique tenkte da han utviklet dem til det turistmålet det er i dag. Vil du heller ha en kulturell opplevelse, kan du sikte på en musikkonsert eller filmvisning i de mektige lokalene.

Er du ute etter en festligere atmosfære, kan du besøke Jameos del Aqua, helst på kveldstid, spise middag på noen av restaurantene og danse til kanarisk folkemusikk eller DJ. To kvelder i uken arrangeres det "Jameos nights". Det selges kombinasjonsbilletter med mat og konsert inkludert.