Verdt å vite om Gdansk

 • Hovedstad

  Warszawa
 • Valuta

  Polsk Zloty (PLN)
 • Språk

  Polsk
 • Befolkning

  37 950 000
 • Tidsforskjell

  0 timer
 • Transfertid

  ca 20-40 min

Pass og visum

Les mer om pass- og visumreglene her

Reiseinformasjon

UDs reiseinformasjon

Vaksinasjon

Rådfør deg med lege eller vaksinasjonkontor


1,5 liter vann
ca. 4,-

Priseksempel fra Warszawa

Verdt å vite

 • Reiser på egen hånd

  Våre reiser til Gdansk går med rutefly til Gdansk Lech Walesa-flyplassen, noe som betyr at reiselengden er fleksibel.

  Vi har ingen guider her, men i løpet av reisen kan du kontakte TUI Service Center via TUI-appen, Min side, SMS eller telefon. Fra to uker før avreise kan du stille spørsmål via appen eller Min side på tui.no.

 • Tidsforskjell

  Ingen tidsforskjell mellom Norge og Polen.

 • Innbyggere

  Cirka 582 378 innbyggere i Gdansk. I Sopot bor omtrent 37 683.

 • Strømstyrke/adapter

  230V. Ingen adapter nødvendig.

 • Reise med handikapp

  Offentlig transport i Gdansk, Sopot og Gdynia har stasjoner med ramper og heiser og reserverte seter ombord på busser og tog. Gdansk er en gammel middelalderby, men store deler, inkludert Stare miasto, ble bygget etter andre verdenskrig. Det går fint å ta seg frem med f. eks. rullestol i byen, men noen gater består av brostein og det kan forekomme nivåforskjeller. Flere museer i Gdansk har ramper og heiser.

  På den respektive hotellsiden finner du informasjon om hotellets fasiliteter og rom under fanen "Hotellfakta". Hvis det er tilgjengelige rom spesielt tilpasset for funksjonshemmede på hotellet, er det også mer informasjon om disse.

 • Valuta og kredittkort

  Złoty (zl). Det finnes mange minibanker i sentrum av Gdansk. Kreditt- og debetkort aksepteres på de fleste hoteller, restauranter og museer.

 • Transfertid

  Det tilbys ikke Transfer. Beregnet transfertid fra flyplassen er omtrent 30-40 minutter avhengig av trafikk.

 • Bestill leiebil

  Hvis du reiser til Gdansk, kan du forhåndsbestille leiebil gjennom oss. Les mer om hvordan bestille leiebil »

 • Transport og kommunikasjon

  Bil
  Fra Gdansk tar det omtrent 20-30 minutter med bil til Sopot og til Gdynia ca 30-40 minutter.

  Tog
  Det er pendeltog mellom alle tre byene. Med tog tar det omtrent 15 minutter fra Gdansk til Sopot.

  Sykkel
  Du kan sykle langs kysten og den 4 km lange sandstranden. Sykkelveiene går ved stranden og er kantet av vakker natur og restauranter. Sykling fra Gdansk til Sopot tar omtrent 45-60 minutter.

 • Restauranter og fornøyelser

  Restauranter og mat
  Hvis du vil spise ekte polsk husmannskost, kan du besøke en meieribar, bar mleczny. Miljøet kan minne om en spisestue på skolen, men her serveres mye mat for pengene. Klassiske polske retter er zeberka (ribbe), bigos (lapskaus med surkål, kjøtt og sopp), chlodnik (kald rødbetesuppe) og pierogis (pasta fylt med sopp, kål, kjøtt eller ost)
  De siste årene har flere mikrobryggerier i Gdansk åpnet sine egne restauranter, og serverer både enkle retter og middager til ølene deres.

  I Polen er det en restaurantkjede, Green Way, som serverer vegetarretter og noe vegansk. Det er flere restauranter i Gdansk, en i Sopot og en i Gdynia.

  I Polen er det tydeligvis populært med is om sommeren, og du lager gjerne din egen is i italiensk stil på kafeer og restauranter. Det finnes mange isbarer i Sopot.

  Moro og festivaler
  Siden både Gdansk og Sopot er populære feriesteder, er det mange aktiviteter og arrangementer om sommeren. Selv i Gdynia er underholdningslivet på topp i løpet av sommermånedene, her finner du noen av de beste jazzklubbene i Polen - i juli arrangeres det også en stor jazzfestival, ofte med internasjonale artister og band.

  I Gdansk holdes det en Shakespeare-festival (juli/august), hvor skuespillerne oppholder seg på hovedgaten Dluga. Hvis du foretrekker film foran teater, kan du i stedet besøke Sopot i juli når feriestedets filmfestival starter. Noen filmer vises på et stort lerret midt i underholdningsgaten Monte Cassino. I enden av Monte Cassino finner du Forest Opera, et amfiteater hvor det holdes konserter, og som har den frodige bøkeskogen som kulisser.

 • Sol og bad

  Det er en grunn til at området heter den polske riviera. Alle de tre byene er knyttet sammen av den 4 km lange stranden som består av lys og fin sand. Sopot er selvfølgelig det beste valget å besøke hvis du vil ha en dag med sol og bad. Her er strendene langgrunne og vannet ofte rolig. Ved stranden finnes det mange steder som serverer mat, isbarer og annet moro.

  I Gdanskbukten stikker også halvøya Hel seg ut med fine badeplasser og bra vindsurfing. Til Hel kan du ta ferge eller tog. Med ferge tar det omtrent 2 timer fra Gdansk, med tog ca 2 timer og 30 minutter fra Gdansk.

 • Reise med barn

  I Sopot er stranden langgrunn og vannet er stort sett rolig. I høysesongen er det mange badevakter stasjonert på stranden. Langs stranden i Sopot finnes det også en frodig park med lekeplasser. I tilknytning til stranden ligger det et badehus med et lite badeland og plaskebasseng for de yngste.

  Cirka 30 minutter med tog fra Gdansk, finner du den godt bevarte ridderborgen Malbork, bygget på 1300-tallet.

 • Gå ikke glipp av dette

  Gdansk
  Det er mange guidede byturer som tar deg gjennom byens historie.
  Westerplatte - her begynte andre verdenskrig da den polske garnisonen ble skutt ned av tyske krigsskip. I dag er det bare ruiner igjen av brakkene, men du kan besøke museet i vakthuset.
  Solidaritetssenter - du finner den i havnen og den forteller om Polens frigjøring fra den kommunistiske undertrykkelsen. Her kan du lære mer om nasjonalhelten Lech Walesa og se streikernes originale plakater med slagord.
  Stare miasto - Gamlebyen i Gdansk - er gjenoppbygd, men det ble gjort med mål om å gjenskape de distinkte Hansa-bygningene og de smale sidegatene, slik at det fremdeles finnes et nabolag hvor du kan rusle mellom kafeer og ravforretninger. Her er også Kosciol Mariacka, Mary Church, verdens største teglkirke.
  Malbork - en godt bevart ridderborg fra 1300-tallet som du kan utforske på egenhånd eller med guide.

  Sopot
  Oliwa katedral - bygget i 1594 og dekorert med 23 alter i barokkstil og et stort orgel hvis rør er dekorert med bevegelige detaljer i stil med engler og lignende. Orgelet brukes hver dag til konserter. Katedralen er omgitt av en fin park.

  Gdynia
  Byen skiller seg sterkt fra Gdansk og Sopot utseendemessig. Den er litt grå i stilen og dette stammer fra Polens styre under Folkerepublikken (1939-1989), men nå har den en lang handlegate og et yrende fornøyelsesliv med flere jazzklubber. I havnen finnes det restauranter og flere stands.

 • Flytid

  Cirka 1 time og 25 minutter fra Oslo Lufthavn Gardermoen til Gdansk Lech Walesa flyplass.

 • Avstand

  Gdansk til Sopot: ca 12-15 km. Gdansk til Gdynia: omtrent 20-25 km.

 • Shopping

  I middelaldersmugene i Gdansk er det rikelig med ravbutikker. Langs hovedgaten i Gdansk, Dluga, finnes det både internasjonale og polske butikker. Gdynia har en 3 km lang handlegate, Swietojanska. Det er begrensede shoppingmuligheter i Sopot.

  Om sommeren arrangeres det vanligvis et stort marked i Gdansk, Jarmark Dominikanski, fra slutten av juli til slutten av august. I og med at de stenger trafikken, kan du i fred og ro gjøre små kupp av bøker og andre rimelige shoppingfunn, kjøpe mat og høre på musikk. I Gdansk er det også en stort mathall.

 • Opplevelser

  Leba ligger omtrent 2 timer med bil fra Gdansk. Her kan du se sanddyner opptil 300 meter brede og 60 meter høye. Det lille ørkenlandskapet ved østersjøkysten har blitt brukt til å etterlikne Sahara i en rekke filmer. Rett ved siden av ligger Slowianski nasjonalpark, som du kan utforske til fots eller på sykkel langs de koselige små skogsbilveiene.