Hala Sultan Tekke

Hvis du vil ha en rolig stund når du besøker Kypros, anbefaler vi et besøk til Hala Sultan Tekke, eller Umm Harams moské som den også kalles. Dette rolige og vakre området ligger ved vestbanken inntil Lacarnas saltsjø, og moskeen anses også som et hellig sted i islam.

Det er likevel ikke bare muslimer som er velkomne her, Hala Sulkan Tekke er åpen for alle.

Stort utvalg av severdigheter

Severdighetene på området omfatter en moske, en minaret, en gravplass med røtter helt fra antikken og et mausoleum. Moskeen ble bygget på 1700-tallet for å hedre Umm Haram, som var gift med Ubada bin al-Samit, en venn av profeten Muhammed.

Legenden sier at Umm Haram ramlet av muldyret sitt og brakk nakken under et angrep fra bysantinske styrker. Hun ble begravd her, og smått om senn ble Hala Sultan Tekke bygget opp rundt graven hennes.

De historiske røttene til dette stedet går langt tilbake. Omkring 1500 f.Kr. ble området hvor moskeen ligger i dag brukt som gravplass for en stor by som lå noen hundre meter unna. En del av denne byen var gjenstand for arkeologiske utgravninger som ble ledet av svensker på 1970-tallet.

Vakre omgivelser utenfor Larnaka

Hala Sultan Tekke er en av de første utsiktene du møter når du forlater Larnaka International Airport. Larnaka ligger på den sørvestlige delen av Kypros og er øyens tredje største by etter Nicosia og Limassol. Å se moskeen speile seg i den store saltvannssjøen Larnaca Salt Lake er et vakkert syn, ikke minst ettersom bakgrunnsteppet består av et imponerende fjell.

Hvis du har noen timer til overs, kan du gå eller løpe rundt hele sjøen. En spasertur tar 2–3 timer avhengig av hvor raskt du går. Har du flaks, kan du dessuten se rosa flamingoer spasere rundt ved sjøen. Husk at vannet i sjøen praktisk talt tørker ut under varme somrer, så hvis du vil ha en speilblank utsikt, bør du med andre ord ikke komme i en annen årstid.