Fotturer på Kypros

Hvis du tror at Kypros bare består av strender og badebyer har så mye nytt å oppleve. Sedertrær, daler, dramatiske havklipper og velholdte stier i naturen finnes over hele øya. Her konsentrerer vi oss om tre av de beste områdene for fotturer – de grønne Troodosfjellene samt halvøyene Cape Greco og Akamas.

FOTTUR I TROODOSFJELLENE

For en kontrast til den tørre, varme sydkysten! Frodigheten og det avkjølende klimaet i høyden gjør Troodosfjellene til en oase som ingen bør gå glipp av under ferien på Kypros. Spesielt ikke når man legger til de sjarmerende fjellandsbyene, vingårdene og de ni små kirkene hvis bysantinske veggmalerier har gitt dem en plass på UNESCOs verdensarvliste.

14 turstier
I Troodosfjellene finnes det 14 markerte turstier med ulike lengder og vanskelighetsgrad. Fra rolige skogsturer på noen timer til utfordrende heldagsvandringer. Du kan gå til fossefall som Kaledonia eller Milomeris, følge en sti rundt den høyeste toppen – fjellet Olympus 1951 moh, eller gå ”Kulturstien” mellom de to verdensarvkirkene Panagia tou Araka og Stavros tou Agiasmati.

Skigåing og vingårder
Oppe på fjellet Olympos høyeste topp er klimaet så kjølig at det kommer snø om vinteren, og det finnes til og med en skiheis med fire bakker som er åpen fra januar til mars. Men du reiser vel mest sannsynlig en annen tid på året, og da er et fint tips å besøke noen av vingårdene som er åpne for besøk, salg og lunsjservering. For eksempel Ktima Gerolemo i landsbyen Omodos eller Vouni i landsbyen Panagia.

FOTTUR PÅ CAPE GRECO-HALVØYA

Halvøya som går ut til odden Cape Greco er i sin helhet en nasjonalpark. Med den turistvennlige fordelen at den ligger midt mellom badebyene Ayia Napa og Fig Tree Bay på Kyrpos’ sydøstre kyst. Bor du i en av dem kommer du deg til nasjonalparken med leiebil.

Cape Grecos karrige skjønnhet
På Cape Greco er landskapet karrig, det varme tørre klimaet gjør det vanskelig for noe å vokse over knehøyde. Til gjengjeld får du åpent perspektiv over hele platået og det glitrende havet. Av og til går stien blant lavtvoksende busker, av og til over nakne sandsteinsklipper. Det er alltid kort vei til badeklipper for et oppfriskende bad.

Naturens egen skulpturpark
Nettopp sandsteinsformasjonene bidrar til at Cape Greco har blitt utnevnt til nasjonalpark. På mange steder er det dannet spektakulære loddrette klipper, grotter og naturlige buer der land og hav møtes. Med andre ord gode sjanser til å få likes på Instagram. Stiene er godt vedlikeholdt med rasteplasser, benker der du kan hvile føttene litt og skilt som viser steder som er verdt å se, blant annet havgrottene Palathkia og det vakre fredsmonumentet nær den ytterste odden.

FOTTURER PÅ AKAMAS-HALVØYA

Nå har vi flyttet oss så langt vestover man kommer på Kypros, til en vill og vakker halvøy nord for Pafos. Den er et naturreservat og nesten helt ubebygd. Men sammenlignet med Cape Greco mer grønn og kupert, med en svakt skrånende fjellside midt på øya. Den kalkrike fjellgrunnen gjør at mange sjeldne blomster trives her.

Fossefallet Adonis og Avakas-ravinen
Akamas gjennomsyres av grusveier og gamle eselstier som er lette å følge helt ut til odden for den som orker, har en bra solhatt og mye vann. Ellers finner du to av områdets høydepunkter litt nærmere sivilisasjonen. Både Adonis trolske fossefall – omgitt av vegetasjon som en grotte, og den spektakulære ravinen Avakas der du garantert vil føle deg liten mellom klippevegger som lener seg mot hverandre.

Mer om solsikre Kypros
Her kan du lese mer om TUIs reisemål og hotell på Kypros