Golden Beach

Golden beach er en populær strand og en av de største og vakreste på det nordlige Kypros. Den ligger i Protarias-området i utkanten av Aiya Napa, nesten helt ute på Karpass-halvøyens nordøstlige odde. Her hersker roen, og du kan se frem til skjønne stranddager med fokus på avkobling. Her møter gylne, bølgende sanddyner rolig og klart vann, og det er ikke uvanlig at du får se ville esler som vandrer omkring de omgivende kollene. De lever fritt på hele Karpasshalvøyen. Golden beach er en del av en nasjonalpark, og her hekker havskilpaddene.

Golden Beach lokker med avkobling

Med andre ord er Golden Beach en total kontrast mot det intense motstykket som Nissi Beach, men byr på fantastisk strandkos. Her finner du finkornet, hvit sand og krystallklart vann, i tillegg til at den er barnevennlig langgrunn. Dette er en naturlig strand som lokker mer med herlig avkobling og vakre omgivelser enn med servicetilbudet. Det finnes knapt noen solstoler eller parasoller – et fåtall i visse perioder av sesongen, men der er toaletter og dusjer. Du finner et par enkle restauranter i forbindelse med stranden. Enkelte besøkende rapporterer om etterlatt søppel. Rydd opp etter deg – og ta kanskje med en ekstra pose for å plukke opp eksisterende søppel om nødvendig. Da gjør du en ekstra innsats for denne perlen av en strand, og ikke minst skilpaddene som klekker eggene sine her. Det lever to typer havskilpadder i nærheten av Karpasshalvøyen og Golden beach: uekte karettskilpadde (Caretta Caretta) og grønn havskilpadde.

På sidene av strandens står lave, golde klipper. Her er det populært med snorkling – bare noen svømmetak ut i vannet fra klippene har du god sikt i det klare vannet. Har du skikkelig flaks, klarer du kanskje å svømme nær en havskilpadde.

Mye jobb bak den fine stranden

Det er verdt å merke seg at denne stranden har gått fra å ha et større utvalg med et antall restauranter og barer på stranden til at disse har blitt revet for å gi stranden en sjanse til å bli gjenopprettet til slik den var opprinnelig – en helt naturlig strand i et vakkert miljø. Tidvis har det blitt funnet skrap fra rivingene på stranden, og vurderingene fra besøkende har variert.

De siste rapportene fra høsten 2018 taler betydelig varmere om stranden. Det har dukket opp noen restauranter, og de lokale myndighetene rengjør og vedlikeholder stranden i større grad. Nå forteller de siste rapportene om en magisk vakker og naturlig, uberørt strand – og vi håper at den får holde seg slik.