Trogir

Kroatia har et stort antall historiske perler som er verdt å besøke, den ene vakrere og mer sjarmerende enn den andre. Byen Trogir, og spesielt gamlebyen, tilhører definitivt denne samlingen. Byen ligger litt over tre mil vest for den betydelig mer kjente byen Split i Sør-Kroatia.

Trogirs historie går tilbake til 200 f.Kr. da grekerne skapte en bosetning i området. Senere ble Trogir erobret av romerne, og etterhvert ble byen en betydelig havneby i provinsen Dalmatia. Etter romerrikets fall har ulike styrer avløst hverandre, perioden som har preget byens utseende mest er tiden under styret av republikken Venezia, som varte i flere hundre år. I løpet av denne tiden ble flere av Trogirs mest berømte bygninger bygget.

Trogir sentrum – en verdensarv

Stemningen og atmosfæren i Trogir appellerer til både feriegjester og lokalbefolkningen. En del av sjarmen er at den gamle bykjernen ligger på en liten øy mellom fastlandet og den større naboøya Čiovo. Det historiske sentrumet er bilfritt og består av en innbydende potpurri av røde tegltak, gamle steinbygninger, brosteinsbelagte gater, gamle festninger, vaiende palmer og det stolte kirketårnet – alt omgitt av blått hav og båter langs kaiene.

Utflukt rik på historie og kultur

Bebyggelsen i den gamle bykjernen er en perfekt blanding av de ulike tidsperiodene, som hver har satt sitt preg på byen. Dette bekreftes også av UNESCO, som utnevnte Trogir som kulturarv i 1997. En av severdighetene er det store Ćipikopalat, som faktisk består av to forskjellige bygninger i romansk stil. En annen bygning verdt å se nærmere på, er den vakre domkirken Saint Laurentius, som ligger i den østlige delen av gamlebyen.

Hvis du er i nærheten av Split og interessert i historie, er et tips å dra til Diokletians palass. Dette berømte palasset er et godt bevart romersk byggverk, som akkurat som Trogirs gamleby, står oppført på UNESCOs verdensarvliste.