Diocletian's Palace

Å gå rundt Diocletian’s Palace inne i Split føles som å vandre rundt i en antikk filmkuliss. Med tankte på at flere av scenene fra suksessproduksjonen Game of Thrones ble filmet i dette palasset, må nok også filmteamet ha blitt imponert over dette romerske bygget.

Det mer enn 30.000 kvadratmeter store palasset er verdt sin tittel som Splits mest populære severdighet. I motsetning til mange andre romerske bygninger som nå ligger mer eller mindre i ruiner, er dette palasset en av de best bevarte romerske bygningene i verden.

Spennende historie og arkitektur

I Diocletians palass kan du rusle rundt og føle historiens vingeslag fra en imponerende bygning, oppført av den romerske keiseren Diocletian. Arkitekturen er imponerende og gir historikere et godt bevart bilde av byplanlegging i den aktuelle tidsepoken.

Denne gamle delen av byen Split ble påbegynt på slutten av 200 e.Kr. En del av slottet fungerte som en privat bolig for keiseren, som også fikk navngi slottet. Etter keiserens død ble palassets funksjon tilpasset de rådende politiske forholdene, noe som blant annet førte til at byens befolkning noen ganger søkte ly i palasset i forbindelse med store raid mot byen.

Klassifisert som verdensarv av UNESCO

Selv om slottet for det meste er godt bevart er noen av bygningene ødelagt av tidens tann. Som et eksempel kan vi nevne at det fra begynnelsen var tre templer på palassområdet: Jupiters tempel, samt Venus og Kaukasus tempel. I dag står bare Jupiters tempel igjen, dette var også det største av de tre templene. Det fantes også en akvedukt her som forsynte palasset med ferskvann. Denne ble ødelagt et par hundre år etter oppbyggingen av goterne.

Hvis du er historisk interessert, bør et besøk til dette palasset virkelig prioriteres under et opphold i Split. I 1979 ble Diocletians palass oppført på UNESCOs verdensarvliste, noe som bekrefter palassets historiske posisjon.