Borgen Klis

Den anrike festningen fra Game of Thrones

I 1867 mistet borgen sin militære funksjon. den er i dag åpen for publikum og lokker tusenvis av besøkende årlig.

Middelalderfestningen Klis ligger ca. 9 km nordøst for Split, og har vært en av landets viktigste festninger. Borgen har spilt en sentral rolle i forsvaret av sentrale Dalmatia og dens kystbyer, for eksempel under de osmanske krigene i Europa. Grunnen til at festningen var så viktig handler i stor grad om den strategiske beliggenheten, på en klippeavsats i et fjellpass mellom fjellkjedene Mosor og Kozjak.

Klis har en rik historie

Grunnen til festningen er sannsynligvis fra 200-tallet f.Kr. men det har siden blitt lagt til og bygget om flere ganger. Borgens nåværende utseende ble til under den venetianske administrasjonen på 1600-tallet. Når du nærmer deg festningen må du kikke godt etter. Den er nemlig bygd inn i fjellet og kan være vanskelig å se fra avstand.

Mangler militær funksjon nå

Vel fremme, når du går langs trange brosteinsgater, ser gamle kanoner og brystvern, er det lett å forstå at Serien Games of Thrones spilte inn noen scener her. I 1867 mistet borgen sin militære funksjon, og den er i dag åpen for publikum. Ikke gå glipp av utstillingen inne i festningen som viser rustninger, militære uniformer og ulike typer våpen.

I tillegg til at Klis er et spennende utfluktsmål, tilbyr Klis en fantastisk utsikt over vingårder, olivenlunder, fjell, Split og Adriaterhavet.

Det går buss fra Split som tar ca. 20 min. Borgen er åpen hver dag unntatt mandager.