Borgen Klis

Middelalderfestningen Klis ligger ca. 9 km nordøst for Split, og har vært en av landets viktigste festninger. Borgen har spilt en sentral rolle i forsvaret av sentrale Dalmatia og dens kystbyer, for eksempel under de osmanske krigene i Europa. Grunnen til at festningen var så viktig handler i stor grad om den strategiske beliggenheten, på en klippeavsats i et fjellpass mellom fjellkjedene Mosor og Kozjak.

Klis har en rik historie

Grunnen til festningen er sannsynligvis fra 200-tallet f.Kr. men det har siden blitt lagt til og bygget om flere ganger. Borgens nåværende utseende ble til under den venetianske administrasjonen på 1600-tallet. Når du nærmer deg festningen må du kikke godt etter. Den er nemlig bygd inn i fjellet og kan være vanskelig å se fra avstand.

Mangler militær funksjon nå

Vel fremme, når du går langs trange brosteinsgater, ser gamle kanoner og brystvern, er det lett å forstå at Serien Games of Thrones spilte inn noen scener her. I 1867 mistet borgen sin militære funksjon, og den er i dag åpen for publikum. Ikke gå glipp av utstillingen inne i festningen som viser rustninger, militære uniformer og ulike typer våpen.

I tillegg til at Klis er et spennende utfluktsmål, tilbyr Klis en fantastisk utsikt over vingårder, olivenlunder, fjell, Split og Adriaterhavet.