Ringmuren i Dubrovnik

Mange kaller Dubrovnik i Kroatia en av verdens vakreste byer, og det er unektelig en by som skiller seg fra mengden. Det gir en mektig følelse å nærme seg Dubrovniks ringmur som omslutter den gamle delen av byen, som også er berømt for sine røde tegltak. Bortenfor muren brer Adriaterhavet seg ut, som forsterker den slående vakre utsikten over byen.

Klassifisert som verdensarv av UNESCO

Besøkende fra hele verden valfarter til det sørlige Kroatia for å få et glimt av den velkjente ringmuren og nyte atmosfæren i byen. Dubrovniks ringmur ble oppført på Unescos verdensarvliste allerede i år 1979, som er en grunn i seg selv til å reise ned og se den med egne øyne.

Byggingen av den berømte ringmuren begynte på begynnelsen av 1000-tallet for å beskytte byen mot potensielle angrep. Etter hvert som årene har gått, har muren blitt bygget på og forsterket. I dag får de besøkende, foruten den klassiske muren, også se en mengde kompletterende tårn, fort, befestninger, broer og til og med en vindebro som sammen utgjør den berømte muren. Det er med andre ord ingen tilfeldighet at flere av scenene i Game of Thrones ble spilt inn her. Det er vanskelig å finne noe tilsvarende noe sted i verden.

Ringmuren er drøyt ti kilometer lang og måler på det meste hele 25 meter i høyden. Muren er bredere mot innlandet enn den er mot havet. I dag finnes det fem ulike porter inn gjennom muren. Tre av dem vender inn mot land, mens de to øvrige vender ned mot havet.

Pileporten – veien inn til gamlebyen

Den mest kjente porten heter Pileporten («Gradska vrata Pile» på kroatisk) og er også den største porten av de fem. For å ta deg til Pileporten, som anses som hovedinngangen til gamlebyen, går du over en steinbro som igjen går over en vollgrav. Rett innenfor porten kan du ta deg opp en lang og bratt trapp som fører opp til en fantastisk utsikt over byen. Inngangsbilletten opp koster drøyt 50 kuna per person, det vil si rundt 70 NOK.

Innenfor murene venter et mylder av koselige gater, vakre fasader og ikke minst den flotte marmorbelagte hovedgaten Stradun, også kjent som Placa. Her kan du spasere rundt i timevis, trygt omgitt av den mektige ringmuren.