Ulun Danu Bratan

Bali er minst like kjent for sine mange templer som for strendene, og Ulun Danu Bratan er det templet som skiller seg mest ut og er mest fotografert. Ulun Danu Bratan Temple er noen ganger referert til som "Water Temple" og det er bygget på en liten øy i den frodige innsjøen Beratan, 1200 meter over havet. Det kan se ut som at tempelet flyter i den lille magiske innsjøen, som i rett vær omgis av vakker tåke eller intense refleksjoner fra de omkringliggende fjellene. Innsjøens høye beliggenhet gjør at været her er variert, og det er alltid mange grader kaldere her enn det er ved kysten. Hele atmosfæren i templet og tempelområdet skiller seg fra Balis andre områder. Luften er kaldere og friskere, naturen er mer løvgrønn og hele miljøet oppleves rent og friskt.

Tempelområdet ved Ulun Danu Bratan består av en rekke forskjellige tempelbygninger med tradisjonell balinesisk arkitektur og en stor park, og utforskes best til fots. Å se alt tar mellom en og to timer, og hvis du ønsker å kjøre båt på innsjøen, må du legge litt mer tid. Entréavgiften er (2018) 50 000 IDR for voksne og halv pris for barn, og tempelområdet er åpent fra kl. 8–18 de fleste dager i året. Templet har mange besøkende, og det lønner seg å komme tidlig da det er færre besøkende jo tidligere du kommer.

Besøk Ulun Danu Bratan Temple – med bil

Ulun Danu Bratan Temple ligger omtrent midt på Bali, ca 1,5 times kjøretur nord for Ubud eller 2,5 t fra en av sørveststrendene – som Kuta eller Seminyak. Det enkleste er å leie en privat sjåfør/guide som kjører til templet. Siden det er et stykke å kjøre og tempelbesøket ikke tar mer enn et par timer, kan det være lurt å leie sjåføren for en hel dag og kombinere med å utforske mer i nærområdet. I nærheten finner du blant annet en rekke fossefall, innsjøer og øyas største botaniske hage Bedugul Bali botaniske hage. Kjøreturen byr hele tiden på vakker utsikt over Balis innland med sine frodige åser og mange vidstrakte rismarker.

Ulun Danu Bratan ble bygget i 1634 av en konge i et av fyrstedømmene, for å hylle noen av de hinduistiske gudene og for å fremme jordens fruktbarhet, menneskelig velferd og for å hylle bevaringen av naturen og universet.