Opplev Gili-øyene

Øst for Bali, nærmere øya Lombok enn Bali, ligger de tre Gili-øyene Gili Trawangan, Gili Air og Gili Meno, som er kjente for vakre strender, krystallklart vann med gode snorklemuligheter og verdenskjent dykking. Øyene verdsettes for den rolige atmosfæren blandet med et natteliv som anses som et av Balis beste. De tre øyene skiller seg lite fra hverandre, og for å velge hvilken du skal besøke, står valget mellom roen eller nattelivet – mens Gili Meno er roligst, er Gili Trawangan en skarp kontrast med sitt intense natteliv. Gili Air er et kompromiss mellom de to.

Felles for de tre Gili-øyene er at det på dagtid er rolig og stille. Her finnes ingen motorkjøretøyer; all transport skjer til fots, med sykkel eller hest og vogn. Du kommer deg til øyene med båt fra Bali eller Lombok. Fra Bali kan du velge mellom flere havner, og den største og mest trafikkerte er Padang Bai. Båtturen herifra tar rundt en time, og opplevelsen kan variere avhengig av hvor mange turister som reiser på den spesifikke dagen og hvor stille eller urolig vannet er. Man kan også fly fra Bali til Lombok og derifra ta en kortere båttur.
Vil du reise mellom de ulike Gili-øyene, kan du ta billige public boats eller leie din egen taxibåt. Drar du på en snorklingutflukt fra noen av øyene, gjøres det ofte stopp på en eller flere av Gili-øyene.

På Gili-øyene ligger dykkesentrene tett. Det er populært å både ta et enklere «PADI Open Water»-kurs og å ta mer avanserte sertifikater. Dykkemulighetene tiltrekker mange til Gili-øyene. Strendene er postkortvakre og har en herlig stemning. Vær likevel forberedt på mange koraller – skal du besøke Gili-øyene, anbefales det å ta med badesko.

Gili Trawangan byr på fart og moro

Gili Trawangan er den største av Gili-øyene, og hit kommer også de fleste av turistene som besøker øyene. Nær havnen på østkysten finnes det mest intense sentrumet på øyen. Her finner du flere hoteller og enklere pensjonater, restauranter, barer og nattklubber, et lite marked og nattmarked og her er det mye folk – døgnet rundt. Det intense partylivet gjør at det oppleves som mer aktivt rundt midnatt enn på formiddagene. Her er man våken til sent på natt og sover lenge på dagen, heller enn å få med seg soloppgangen etter en lang natts søvn.

Men det finnes fortsatt en del autentiske opplevelser på øyen. Midt på øyen ligger det mer lokale sentrumet med skole, fotballbane og hverdagsliv. Utviklingen på Trawangan har gått fort og fortsetter å øke. Den tidligere søvnige vestkysten har i flere år begynt å bli fortettet. For å finne roen bør du ta sykkelen fatt og begi deg så langt fra havnen du kan komme. Ikke at det er særlig langt – den sjarmerende øyen Gili Trawangan sykler du lett rundt på mindre enn en time.

Hvem passer Gili Trawangan best for? De yngre og/eller mer partylystne turistene.

Gili Air – en rolig øy som alle kan like

Gili Air havner i midten blant Gili-øyene, både størrelsesmessig og besøksmessig, men geografisk ligger den nærmest Lombok av de tre. Her finnes det noen få større hoteller, men ellers består boligene av bungalower som ligger flott til ved stranden. Klientellet er bredere enn på Trawangan – hit drar alt fra barnefamilier og par til kompisgjenger. Det er enkelt å finne roen på Gili Air, og hverdagslivet pågår side om side med turismen. Samtidig må man ikke gå langt for å finne en mer intens atmosfære; på øyen finnes det godt med restauranter, kafeer og barer.

Hvem passer Gili Air best for? I prinsippet alle – fra de som ønsker fred og ro til de som vil se på folk, spise god mat og sitte våken lenge ved en flott bar og høre bølgene rulle inn på stranden langt ut i de små timer.

Gili Meno – for romanse og havskilpadder

Den mellomste av Gili-øyene heter Gili Meno. Det er også den minste av dem og utvilsomt den roligste. Meno er ikke like utforsket som Air og Trawangan enda og mangler tjenester som bankautomat og shopping; og til tross for de korte avstandene føles det langt mellom restaurantene og hotellene. Her råder roen, og du kan lett finne din egen enkle bungalow direkte på stranden. Utenfor Gili Meno finner du fantastiske snorklingmuligheter, og det er gode sjanser for at du får treffe på en havskilpadde.

Hvem passer Gili Meno best for? Den som søker ro; kanskje paret på bryllupsreise som vil ha romantiske og utrolig vakre omgivelser – og ikke så mye mer?