En reise til Ubud

Midt på Bali finner du den myteomspunne byen Ubud – det manga kaller "det ekte Bali". Her blandes intens natur og planteliv med en sterk kultur og tradisjon. Ubud kan også sies å være Balis – og hele Asias – yogasentrum. Ubud har lenge vært et mekka for mer kreative kunstuttrykk – som dans, bevegelse og musikk så vel som mer tradisjonell kunst som skulpturer og malerier. Her samles i dag mengder av turister, og alle vil ta del i den sterke balinesiske atmosfæren og kulturen. Ubud er det ultimate stedet for å få alt Bali står for samlet på ett og samme sted, og fungerer samtidig som en base for å utforske nærområdet med alt Bali har å by på når det kommer til kultur og natur. Nær Ubud finner du vakker natur, storslåtte rismarker, spennende vulkaner, dype grotter, heftige fossefall, sjarmerende små byer, kunst- og håndverkssamfunn, mektige palass og tradisjonelle templer.

Forvent deg likevel ikke et uberørt sted. Selv om Ubud tidligere ble mest omtalt som et fristed for backpackere, kunstnere og bohemer, så er det i dag betydelig flere som besøker byen. Noen eksempler på dette, er den konstante trafikkorken og at det ligger en Starbucks-kafé midt i sentrum i et gammelt varehus. Kanskje er dette det ultimate symbolet på hva Ubud er i dag sammenlignet med hva det var tidligere? På den annen side er det mange som mener at det er en av verdens beste og flotteste Starbucks-kafeer – og ellers er de store hurtigmatkjedene fraværende i Ubud. Ubud vokser raskt – men det er et sted som er verdt å besøke for alle Bali-turister som vil forstå mer av hva øyen egentlig handler om, langt fra vakre strender og klassisk sol- og badeturisme.

Ting å se og gjøre i Ubud – 10 tips

  1. Besøk Monkey Forest. Det er et magisk sted for voksne så vel som barn, både på grunn av de ville apene og for det mektige parkområdet.
  2. Dra på utflukt i omgivelsene. Nær Ubud finner du Balis beste risterrasser, fossefall og ja – all natur du kan tenke deg.
  3. Ta et matlagingskurs. Det begynner på morgenen med et besøk på det lokale markedet i byen, og deretter får du lære deg å lage den smaksrike balinesiske maten. Et hint: Det meste begynner med peanøtter i peanøttsaus …
  4. Shopping. I Ubud finner du en rekke butikker av alle mulige slag, og på det daglige markedet finner du alt fra suvenirer og smykker til vakker kunst. Glem ikke å prute – men vær rimelig.
  5. Og apropos kunst – besøk gallerier med utgangspunkt i markedet og andre steder rundt om i området.
  6. Spis skikkelig god mat. Utvalget av restauranter i Ubud er enormt. Besøk også de herlige kaffebarene og kafeene som serverer fargerike og sunne smoothie bowls. Her finnes noe for enhver smak, uansett tid på døgnet.
  7. Gå på yoga. Det finnes en rekke yogastudioer rundt om i Ubud, og et av de mest kjente er det klassiske Yoga Barn.
  8. Kos deg med en luksuriøs natt på hotell med utsikt over risterrassene og regnskogen. Rundt Ubud finnes mange flotte hoteller med uvirkelig kule infinitypools mot Ubuds mektige natur.
  9. Få massasje eller annen skjønnhetsbehandling. I Ubud ligger spa og andre tilbud tett i tett, og kompetansen er høy.
  10. Gå på en danseoppvisning. I Ubud er det forestillinger hver kveld med tradisjonell balinesisk dans med ulike uttrykksformer.