Rhodos akropolis

Som mange greske byer, har den antikke byen Rhodos sitt eget akropolis, bestående av et helt område av eldgamle monumenter. Vakre templer, store helligdommer, viktige offentlige bygninger og underjordiske steder som har blitt brukt til ritualer utgjør til sammen Rhodos’ akropolis, som ble gravd ut av italienske arkeologer i 1912–1945, for senere å bli undersøkt av grekerne selv etter at øya igjen ble gresk territorium etter andre verdenskrig.

Ligger på fjellet Monte Smith

Akropolis ligger på byens høyeste punkt, høyden Agios Stefanos i den sørvestlige utkanten av Rhodos by. Fjellet kalles også Monte Smith, og dette navnet brukes iblant som benevnelse på hele Rhodos’ akropolis. På grunn av beliggenheten på en høyde, ble monumentene bygget som på terrasser i ulike nivåer støttet av sterke støttemurer.

Er du i Rhodos og vil få en følelse av Hellas’ og Rhodos’ urgamle historie, bør du komme hit. Bare en enkel spasertur – Akropolis er lett å nå fra alle deler av byen. Du går vestover gjennom sentrum av byen, langs havet og videre opp mot Monte Smith. Vel oppe på toppen tårner monumentruinene seg opp, og du får en vidstrakt utsikt mot strendene og byen. Bor du litt lenger unna, kan du nå området med taxi, bil eller motorsykkel.

Ingen deler er avsperret

Rhodos’ akropolis ligger innbakt i naturen, og et besøk til det eldgamle menneskeskapte monument i naturlig kombinasjon med naturen på øyen er en sterk opplevelse. Foruten at du får se levninger fra antikken i form av tempelpilarer, amfiteater og et olympisk stadion, så er utsikten helt utrolig. Rhodos’ akropolis er ikke et av Hellas’ mektigste eller største, men verdsettes desto mer for roen.

Ingen deler er avsperret; på Rhodos’ akropolis kan du utforske de gamle ruinene fritt.

Området er i dag populært som turområde for lokalbefolkningen, og det er ikke umulig at du støter på en hyrde som gjeter sauene sine blant monumentene, noen som er ute og spaserer eller et idrettslag som har kveldens friidrettstrening på det gamle stadionet. Det blir ekstra vakkert om du kommer for å se solnedgangen, og på kvelden er tempelet på toppen av høyden belyst.

Store deler av Rhodos’ akropolis gjenstår å grave ut, og enda vet ingen eksakt hvilke antikke skatter og hvilken historie som gjemmer seg under store deler av de i dag overgrodde delene av fjellet.