Lindos Akropolis

De aller fleste forbinder navnet Akropolis med det berømte byggverket oppe på akropolisklippen i Aten. Faktum er at navnet akropolis er en sammensetning av to ord som stammer fra det greske “akron” og “polis”, noe som omtrent kan oversettes til henholdsvis “høyeste punkt” og “by”. En slik plass med tilhørende tempel fantes i de fleste greske byer i antikken, selv om Atens variant har fått hovedrollen i moderne tid.

Rhodos har sitt mindre tilsvar til Atens mektige tempelruiner på en klippe i byen Lindos, som ligger på Rhodos` østkyst. Lindos var en av de opprinnelige greske byene på Rhodos, sammen med Ialysos og Kameiros. I dag er Lindos en populær turistdestinasjon som lokker med sine typiske hvitmalte små hus og tre innbydende badestrender, men den antikke historiens vingeslag i byen er fortsatt påtakelig i høyeste grad.

Antikke tempelruiner på Lindos klippe

Lindos Akroplois ble bygget i dorisk stil av tyrannen Cleobulus, som på slutten av firehundretallet f.Kr. valgte å bygge dette tempelet på en plass der et annet tempel tidligere hadde stått før det ble totalødelagt i en brann. Ettersom årene gikk og nye herskere rådde i Lindos gjennomgikk Cleobulus “nye” tempel Lindos Akropolis forandringer på alle mulige plan. Flere hundre år etter at tempelet ble oppført, ble det bygget et romersk tempel ved siden av Akropolis. Ytterligere hundretalls år sendere kom Malteserordenens riddere hit og bygget en festning. Deretter ble festningen overlatt til ottomanerne, som i sin tur forsterket byggkonstruksjonen oppe på klippen slik at den skulle tåle en potensiell krig. Det var aktivitet i borgen helt frem til 1844, da den til slutt ble overgitt.

Plassen er med andre ord en gullgruve fra et historisk perspektiv, noe også det danske arkeologiske instituttet så ut til at ta vare på. Under utgravninger i Lindos på 1920-tallet og 1952 kom de antikke levningene til sin rett og kan i dag beskues oppe på Lindos klippe. Her finner du alt fra rester av statuen Athena til strålende pilarer, et offerbord og en relieff fra et fartøy som er uthugget i fjellet - alt innrammet av en strålende utsikt over havet fra Lindos beste mulige utsiktsplass.

Les mer: Kolossen på Rhodos er et annet imponerende byggverk som gjennom historien har vært forbundet med den greske øyen