Kolossen på Rhodos

Kan du navnene på verdens syv underverk, også kalt antikkens syv underverk? Den omtalte listen hyller byggverk fra antikken som frem til da var menneskehetens største og mest beundringsverdige byggebedrifter gjennom tidene. På den greske øyen Rhodos, som er på størrelse med Öland og blant svensker mest kjent som en sol- og badedestinasjon, tronte Kolossen av Rhodos som ett av de imponerende underverkene før den ble ødelagt av et jordskjelv.

Av de syv underverkene er det kun ett igjen til allmenn beskuelse i Egypt for turistmasser fra hele verden, alle andre har i likhet med Kolossen på Rhodos hatt en ublid skjebne.

En bronsestatue av solguden Helios

I antikken var Rhodos et sted som flommet over av filosofiske skoler, livlige markeder og myldrende havneliv. På øyen finner man ikke mindre enn 3000 statuer og kronen på verket var naturligvis Kolossen på Rhodos som portretterte solguden Helios - beskytteren av Rhodos. Den drøyt 30 meter høye bronsestatuen ble bygget av skulptøren Charles av Lindos, som åpenbart greide å skape et mesterverk hvis rykte fortsatt lever et par tusen år senere.

Statuen skal ha tatt tolv år å bygge, men ble helt ødelagt av et jordskjelv bare et femtitalls år eller ferdigstillelsen. Ingen vet med sikkerhet hvor statuen har stått, en av teoriene er at den var plassert i Madraki-havnen i Rhodos, omtrent der de to rådyrstatuene Elafos og Elafina i dag står på hver sin pilar ved munningen inn til havnen.

Ruinene ble en severdighet

Restene etter statusen lå igjen på samme sted i drøyt 800 år og ble en severdighet i seg selv. Tilbudet fra Egypts konge Ptolemy III om å bygge opp igjen statuen ble avvist av byens innbyggere etter å ha rådspurt orakelet i Delfi. Restene lå altså igjen helt frem til 600-tallet, da araberne erobret øyen og solgte rasmassene etter Kolossen på Rhodos til en kjøpmann. Denne kjøpmannen skal ifølge ryktene ha trengt nesten tusen kameler for å frakte delene tilbake til hjemmet sitt.

Historien forteller ikke hva som deretter skjedde med restene etter den en gang så mektige Helios-statuen.

Antikkens syv underverk

Anitkkens syv underverk er følgende:

  1. Keopspyramiden
  2. Babylons hengende hager
  3. Zevs-statuen i Athen
  4. Artemistempelet i Efesos
  5. Mausoleet i Efesos
  6. Kolossen på Rhodos
  7. Fyrtårnet på Faros