Filerimos

Furutrær og sypresser kanter veien som fører opp til fjellet Filerimos. Herfra er utsikten fantastisk og ved klart vær kan man se helt bort til den tyrkiske kyststripen. I antikken lå Lalyssos akroplis her, byen Lalyssos som blomstret på 400-tallet f.Kr. Det var en av de tre største byene på øya. Ifølge myten kom en munk fra Jerusalem til området på 1200-tallet og hadde med seg et helgenbilde som utførte mirakler. Han plasserte bildene i en kirke høyest oppe på toppen av fjellet som da fikk munkens navn “Filerimos”. Da korsridderne tok kontroll over øyen på 1400-tallet bygget de et kloster på stedet. Klosteret ble tilegnet Jomfru Maria, livets kilde.

Mer enn kultur og historie på Filerimos

Her finner man også en steinlagt vei som kalles “Golgata”. Langs den kan man se 14 avbildninger av Jesu lidelse langs den ekte Golgata. Filerimos Golgata avsluttes med et 18 meter høyt betongkors. Der kan du klatre opp en spiralformet trapp og oppleve ytterligere en enorm utsikt mot hav og horisont.

Men historie og kultur er ikke alt man kan oppleve på Filerimos. Her kan du også nyte naturen. Sypresser, furutrær, ville busker og midt i alt sammen en gjeng strålende påfugler som gjerne viser frem sine fargerike vakre fjær. Blir du lei av å spasere, finnes det rikelig med steder i skyggen å hvile.