Chalki

Hellas øyverden er en stadig kilde til nye oppdagelser, her finnes en hel rekke øyer klare til å utforskes. Hvis du er ute etter en genuin og rolig liten øyperle med bare noen hundre innbyggere skal du dra til Chalki, en gresk øy som ligger drøyt åtte kilometer vest for Rhodos.

Chalki tilhører Dodekaneserne

Chalki, eller Halki som øya også kalles, tilhører øygruppen Dodekanesene og ligger i Egeerhavet. Dodekanesene består egentlig av et 150-talls øyer og ligger som et perlebånd langs Tyrkias kyst. Øygruppen går også under navnet Tolvøyene, med bakgrunn i at de tolv mest kjente hovedøyene inngikk et forbund i protest mot Tyrkia.

Øya er relativt karrig og domineres av det 500 meter høye fjellet Profeten. Tidligere, under svampfiskets glansdager, var det full aktivitet på øya. I dag er fiske og turisme de viktigste inntektskildene, og de turistene som kommer hit gjør det ikke for adrenalinfylte aktiviteter. Her kan du i stedet spasere rundt i den lille landsbyen Emborio og dets grender, spise god mat og beundre de pittoreske husene. Mangelen på kjøretøy forsterker den rolige følelsen på øya.

Å gjøre på Chalki

Øyas eneste lille tettsted heter Emborio og svært sjarmerende. Byen ligger som en bue rundt bukten på Chalkis østkyst og har en innbydende havn, dit du kommer når fergen skal legge til. Til forskjell fra de klassiske hvite sukkerbitformede husene med blå detaljer som Hellas forbindes med, har husfasadene en mer fargerik fremtoning.

Hvis du besøker Chalki, bør du prøvesmake Makaronia Halkis – det vil si hjemmelaget pasta som legges ut i solen for å tørke.

Strendene er, som så ofte i Hellas, enda en grunn til å dra til denne øya. Noen av dem når du til fots, andre må du ta deg til via båt (caique som de kalles her). Den mest populære stranden på øya heter Pontamos og har fin og lys sand. Andre småstrender verdt å besøke er Kania, Giali, Glenagia og Areta. På disse strendene kan du dog ikke regne med like fin sand som på Pontamos. Lokkes du av historiens vingeslag, bør du ta deg opp til Horio og dets ruiner fra “Castle of the Knights” – og som bonus få en fantastisk utsikt over havet.