Sitia

Visst er det lett å forestille seg en ferie i Hellas som Mamma Mia-filmene der Stellan Skarsgård, Meryl Streep og Amanda Seyfried synger og danser seg frem i en gresk idyll? Vil du til hverdagslivet i Hellas, og spesifikt på Kreta, må du nok forlate filmlerretet og ta sikte på havnebyen Sitia nordøst på Kreta.

Sitia – en ukjent del av Kreta

Her har du ikke store turistmasser, noe som gir deg en sjanse til å oppdage en relativt ukjent del av øya. Byen er i aller høyeste grad levende og vennligheten er gjennomgående blant menneskene du møter. Få med deg atmosfæren ved å spasere rundt i gater og grender, slå deg ned på en restaurant og nyt det ekte Hellas.

Sitia er kjent for sin gode mat, og innbyggerne selv kaller de små tavernaene som serverer mezedes (småretter) for rakadila. Hvis du vil spise lokal mat, skal du bestille matretten omaties/omathies, som blant annet består av stuede svinekjøttribber, ris, rosin og krydder, eller en av alle fiskeretter som tilbys. Liker du ost, bør du teste den kremete varianten xygalo. Også desserten er gitt, det sprø og honningtoppede bakverket xerotigana får smaksløkene til å juble. Dersom du mot formodning skulle være sulten, kan du toppe måltidet med et par små kalitsounakia, det vil søte ostebakverk.

Velholdt strand med blått flagg

Sitias blåflaggede og velstelte sandstrand er en av byens stoltheter. Her er det gode vindsurfingsmuligheter for deg som vil ha en mer aktiv ferie, og faktum er at regionen passer utmerket for en aktiv ferie generelt. Hvis du vil ut og utforske naturen, er det fine turstier oppe i fjellene. Hvis du er historisk interessert, finnes det i stedet flere ulike klostre og historiske ruiner å utforske. For å få en bra oversikt over byens og regionens historie er et tips å besøke byens lokale museum Archaeological Museum of Sitia.

Hvis du kommer hit med bil fra Agios Nikolao kjører du langs en dramatisk kyststrekning med utrolig vakker utsikt, tenk Kretas svar på Califonias Highway One!