Muséet i Heraklion

I det sentrale Heraklion finner du et av Europas mest betydningsfulle arkeologiske museer: Det arkeologiske museet i Heraklion. Det er et av Hellas’ fremste museer, og når det kommer til samlinger fra den minoiske kulturen, anses det for å være det beste i verden. Å besøke museet er et must om du er interessert i historie og mytologi.

Det gir et unikt innblikk i den minoiske historien og sivilisasjonen, inneholder tusenvis av interessante gjenstander og viser tydelig på ulike måter hvor langt fremme minoerne lå rent intellektuelt.

Det arkeologiske området på Kreta

Museet er bygget på stedet hvor det katolske St Franscisco-klosteret, et av de mest velstående og betydningsfulle klostrene på Kreta, lå under den venetianske okkupasjonen. Klosteret ble ødelagt i et jordskjelv i år 1856. Allerede tidlig på 1900-tallet begynte byggingen av det arkeologiske museet, og det sto ferdig i år 1940.

Utstillingene på Heraklions museum, som utelukkende er fra arkeologiske områder på Kreta, er sortert kronologisk og dekker mer enn 5500 år av øyens historie. Utstillingene begynner fra keramikk-krukkekunstens utvikling fra steinalderen (5000–2500 f.Kr) til tiden etter palasset (1400–1100 f.Kr). For hver æra er de deretter kategorisert ut ifra områdene på Kreta hvor de ble funnet.

Utstillinger med noe for alle

Som besøkende kan du forvente å bli fascinert av både disse og de detaljerte dekorasjonene, maleriene, myntene og smykkene – tusenvis av gjenstander som vitner om den mektige minoiske historien. Her finner du blant annet den berømte Kamares-keramikken, som er keramikkgjenstander fra opp til 2000 f.Kr som er så tynne at de kan sammenlignes med dagens porselen, et leirfat med innrissinger, "fatet fra Festos", og de minoiske gudinnefigurene, for bare å nevne noen av de store mengdene av imponerende funn som vises frem på museet.

Mange av funnene kommer fra de arkeologiske utgravningene av Knossos og fra Knossos palass, og vi anbefaler også et besøk til palassruinene for den historieinteresserte som vil kombinere kunstgjenstandene på museet med stedet hvor mange av dem ble funnet.