Knossos

Fem kilometer sørøst for Kretas hovedstad Heraklion ligger den antikke byen Knossos, som er Hellas’ største arkeologiske funnsted fra bronsealderen og en spektakulær arkeologisk utgravning. Når du går gjennom den labyrintlignende ruinbyen, kan du lære masse om Hellas’ historie og høre om de fantastiske skattene som har blitt funnet i området siden utgravningene startet på begynnelsen av 1900-tallet.

Utforsk Knossos på egen hånd

Du kan utforske det mektige palasset i Knossos selv, men du får mest informasjon om du blir med på en rundtur eller leier en guide som kan sørge for at du ikke går glipp av noen av høydepunktene. Det er en veldig populær turistattraksjon med mange besøkende hver dag, og vi anbefaler minst to timer for å få et ordentlig inntrykk av stedet. Ta med vann – det blir svært varmt på høyden blant ruinene.

Forskning tyder på at da Knossos var aktivt, utgjorde det et politisk sentrum for den minoiske sivilisasjonen og kulturen, og gresk mytologi forteller at palasset til Zevs’ og Europas sønn Minos lå ved denne byen. Minoerne var et fascinerende folk som bodde på Kreta under bronsealderen (3000–1000 f.Kr), og alt tyder på at de var et veldig fremgangsrikt folk. Forskning vitner om et luksuriøst og prangende liv med påkostet arkitektur. Det finnes også teorier om et matriarkalsk samfunn som kun tilbad gudinner, at man levde i konsensus og ikke hadde en militærstyrke – men også at man ofret mennesker og at det fantes innslag av kannibalisme.

Palasset er et fascinerende bygg

Utgravningene påviser at området ved Knossos palass har vært bebodd siden rundt 6000 f.Kr. Palasset sto klart rundt 2000 f.Kr, men måtte gjenoppbygges etter et jordskjelv rundt 1700 f.Kr – et byggeprosjekt som pågikk i 300 år, til 1400 f.Kr. Det er disse ruinene du kan se i dag. Ruinene fra det enorme bronsealderpalasset og alle de fantastiske skattene som ble gravd ut i området gir et fascinerende innblikk i Europas historie. De fleste skattene som er funnet, finnes i dag på det arkeologiske museet i Heraklion, mens Knossos palass gir et inntrykk av hvordan området så ut. Er du virkelig interessert og vil få et grep om helheten, så bør du kombinere et besøk på Knossos palass et besøk på museet.

Knossos etterlater ingen uberørt

Knossos palass ble bygget på en måte som var veldig avansert for sin tid med hele fem etasjer i høyden. Det består av rundt 1300 rom forbundet av korridorer og har et areal på hele 24 000 km². Det inneholder blant annet et teater og et stort antall enorme lagerrom, der olje, tørket fisk, bønner, oliven og ulike kornslag ble oppbevart i opptil to meter høye keramikkvaser. Under disse oppbevarte de mer verdifulle ting, som gull og smykker. Andre fascinerende funn viser at de hadde terrakottakraner med rennende vann og verdens kanskje første vannspylende toalett. På veggene i palasset finner man detaljerte bilder av det kretiske livet, fra sen bronsealder og senere antikke tider.

Et besøk til Knossos’ antikke by og palass etterlater et sterkt inntrykk – og er et must for den historie- og mytologiinteresserte.