Kissamos

Kissamos er navnet på både et kystsamfunn og en vik som ligger nordøst på Kreta. Stedet ligger fire mil vest for Chania og har fått navnet etter den antikke byen Kissamos som lå der det moderne kystsamfunnet ligger i dag. Det antikke Kissamos hadde sin storhetstid under Romerriket og var da sentrum for både sjøfart og handel. Da italienerne kom hit bygde de i den venetianske epoken en festning, hvis navn Castelo er grunnen til at Kissamos i dag også kalles “Kastelli”.

Kissamos er kjent for sitt jordbruk

Dagens Kissamos er et av de større stedene nordvest på Kreta og er velkjent på øya for sine fine jordbruksprodukter, ikke minst vinen og olivenoljen. Besøkende som kommer hit i dag får se et genuint gresk samfunn uten noen større turistmasser.

Hvis du er interessert i historie, finnes det et lite museum i det som pleide å være den venetianske guvernørens palass. Her kan besøkende blant annet se funn fra 500 f.Kr. og senere, der den vakre mosaikken er det som skiller seg ut. Hvis du i stedet er interessert i festligheter og aktive dager, bør du sette av tid til det årlige karnevalet som finner sted i byen en gang i februar/mars, eller vinfestivalen som går av stabelen i august måned.

Kissamos er også navnet på den billedskjønne viken, eller bukten, som ligger mellom halvøyene Rodopou eller Gramvousa. Hvis du ser på et kart over Kreta, kan du se halvøyene stikke ut som to horn på den nordvestlige delen av øyen.

Nær flere paradisstrender

Begge halvøyene er for det meste ubebodd og omgivelsene er derfor spennende å utforske. For å ta deg rundt på smidigst mulig måte anbefales det motorsykkel eller en leiebil med 4WD. På Gramvuosa bør du definitivt besøke stranden Balos Lagoon, som er en skikkelig strandperle. Denne lagunen består av en langgrunn og vakker strand beskyttet av utenforliggende rev. Her kan du bade ved en strand som er ansett som en av Kretas vakreste. Hvis du foretrekker å ta deg til Balos Lagoon med båt, er det mulig å gjøre dette fra en liten fiskehavn noen kilometer vest for Kissamos.

Når du uansett befinner deg på den vestlige delen av Kreta bør du, utover Kissamos, også sørge for å besøke den rosa sandstranden Elafonissi og Falassarna.