Heraklion

Heraklion er den fjerde største byen i Hellas og den største på Kreta. Byen ligger midt på øya og har, akkurat som andre større byer, mye liv og røre. Her ligger også Kretas største flyplass, havn og bussknutepunkt. Men mest kjent er byen for sine historiske minnesmerker og for sitt trivelige taverna- og kafeliv og pulserende natteliv. Hva angår shopping har Heraklion de fleste store butikkjeder, men også et stort antall butikker, håndverksboder og flere markeder der du kan handle lokalproduserte varer, f.eks. krydder, olivenolje, honning og ouzo.

Severdigheter i Heraklion – 7 tips

1. Knossos – et mektig palass

Palasset i Knossos ble gjenoppdaget av den britiske arkeologen Sir Arthur Evans i 1894 og var den minoiske kulturens sete. Man tror at det ble bygget omtrent samtidig som pyramidene i Egypt. De mest sensasjonelle funnene var freskene som dekket veggene i palasset. Flere funn har man dessverre ikke kunnet tyde, som f.eks. innskriftene, skrevet med en form for hieroglyfer.

2. Det arkeologiske muséet

De fremste arkeologiske funnene fra Knossos oppbevares nå på det arkeologiske museet i Heraklion. Et moderne museum med mange ting fra den minoiske tidsalderen. Et tips er å besøke museet først og deretter ta Knossos. Slik får du en bedre oppfatning av funnene ute ved palasset.

3. Agios Titos-kirken

Den hellige Titus var læregutt hos apostelen Paulus. Han er også Heraklions og Kretas skytshelgen og sies å være begravet i denne vakre kirken som bærer hans navn. Kirken ligger ved et lite torg, også det med samme navn.

4. Sankt Minas Katedral

En av landets største gresk-ortodokse katedraler med plass til 8000 personer. Den ble oppført i 1895 og er sete for Kretas erkebiskop.

5. Sant Markus domkirke

Kirken ble bygget i 1239 og var i noen år Heraklions hoveddomkirke. I dag brukes den som kommunalt kunstgalleri. Bygningen er kjent for sin vakre venetianske arkitektur.

6. Den venetianske havnen

Pass på å spasere rundt i den gamle venetianske havnen, titt på fiskebåtene og få en følelse av hvordan det kan ha sett ut før i tiden. Her finner man et mylder av koselige kafeer å ta en pause på.

7. Venetianske murer

Heraklions gamle festninger omringer den gamle bykjernen. Byggingen av dem ble startet i 1462. Murene er blant de største i middelhavsområdet og hadde som oppgave å holde ottomanerne på avstand fra byen. Et tips er å klatre opp på muren, den beste utsikten får du ved Martinegobastionen.