Gramvousa

Øya Gramvousa ligger 20 kilometer nordvest for Kissamos på det vestlige Kreta, rett overfor halvøyen Gramousa og rett nordvest for den kjente lagunen Balos lagune. Gramousa er mest kjent for sitt enorme historiske venetianske fort. Det ble bygget på slutten av 1500-tallet, revet i 1588 og gjenoppbygget i 1630.

I dag står de velbevarte ruinene 137 meter over havet.

Lokker med flere severdigheter

Du vil blir imponert av størrelsen på fortet – det er formet som et triangel hvor hver side er over en kilometer lang, og fortet huset rundt 3000 soldater i sin mest aktive periode. Fortet er også brukt av pirater, og en kjent legende forteller om en gjemt skatt på øya. Gramvousa er en unik kombinasjon av kretisk natur, fortets vakre utsikt over horisonten og interessante legender og historier fra en turbulent tid i Kretas historie.

Øya preges ytterligere av et gammelt forlatt vrak i nærheten av stranden.

På den sørlige delen av øyen ligger to store viker, og det rustne vraket ligger et stykke ut i vannet mellom disse to. Fortet ligger over den vestlige av de to vikene, og er et populært utfluktsmål som hver dag trekker hundrevis av turister. Det er en spennende opplevelse vandre rundt øya, som toppes av et besøk på borgen og vraket.

Stranden på Gramvousa ligger i skyggen av høye tamarisktrær, består av hvit sand og større steiner og har klart, turkist vann – ideelt for snorkling. Det finnes ingen fasiliteter på stranden, da øya er et vernet naturområde, men utfluktsbåtene kan tilby drikke, snacks og enklere retter, samt utleie av parasoller.

Besøkes ofte av havskilpadder

Gramvousa er også populær på grunn av sin spesielle fauna. Det finnes mer enn 100 fuglearter og rundt 400 ulike vekster på øyen, hvorav tre som er helt unike for øyen. Middelhavsmunkeseler kommer til øyen for å føde barn i undervannsgrotter, og den fredede havskilpadden (Caretta caretta) kommer til øyen for å lete etter mat.

Merk at øyens spesielle karakter og arv har gjort den til et naturvernområde, og dette innebærer at du som besøkende må respektere flere regler. Du får ikke forsøple, tenne ild, overnatte, samle noen form for steiner eller planter, eller gjøre noe annet som kan skade øyens økosystem eller arkeologiske arv.