Agia Pelagia

Drøyt 20 kilometer vest for Heraklion finner du den koselige lille kystbyen Agia Pelagia. Den har et pittoresk og postkortvakkert uttrykk allerede fra veiene ovenfor byen om du kommer fra Heraklion, og i byen finner du en koselig strand som er perfekt for rolige og herlige stranddager.

Agio Pelagio er formet som en liten vik omgitt av rev, og er dermed beskyttet mot bølger. Det gjør vannet rolig og badevennlig for alle aldre, og på stranden støter du trolig på lokale innbyggere fra Heraklion som kommer for å ta seg en dypp i det turkise vannet. Stranden er grunn nær stranden, men blir raskt dypere. Et stykke lenger ute finnes det et lite platå i vannet som er ideelt for å la barna leke fritt. Mesteparten av stranden er dekket av solstoler og parasoller, og det etterlater ikke så mye plass til deg som foretrekker å ligge på ditt eget håndkle.

Prøv vannsport og dykking

I tillegg til utleie av solsenger har stranden flere ulike vannsporttilbud og dykkesentre. Det rolige vannet i viken gjør sikten klar, og det er lett å se fargerike fisker blant steinene i vannet et stykke lenger ut. Strandens beskyttede plassering gjør også at vannet holdes varmt lenge, og stranden er høyt verdsatt i lavsesongen, både på grunn av vanntemperaturen og fordi den da oppleves som roligere.

Agio Pelagia har vokst til en større og mer populær turistby på grunn av den flotte viken sin. I dag finner du mange tavernaer, både med en gresk og internasjonal atmosfære, og kafeer rundt strandkantene.
I byen finnes også blant annet spisesteder, turistkontor, sykkel- og bilutleie, apotek og lege, bankautomater, suvenirbutikker og drosjeholdeplass. Men til tross for det brede utvalget, skal det nevnes at Agia Pelagia er en rolig by, og nattelivet er, bortsett fra noen trivelige barer, nærmest ikke-eksisterende.

Flere utflukter nær Agia Pelagia

Agia Pelagia er omgitt av fjell og berg, og det finnes flere små viker både nord og sør for byen. Det ligger omtrent ni strender langs kystlinjen. Noen er ganske små med plass til bare en håndfull personer, og andre er noe større. De er lettest å nå ved å følge promenadeveien eller muligens med båt, og passer de som ønsker mer fred og ro enn hva de større og mer folketette strendene kan by på. Vikene inkluderer hovedstranden Agia Pelagi med sin vidstrakte strand, Lygaria bay, Monoaftis bay, Kladissos bay, Made beach, Psaromoura beach, Fylakes beach og Ammoudi.

Utflukter i nærheten av Agia Pelagio inkluderer post-minoiske graver, og utgravninger viser også at det har ligget en forhistorisk by i nærheten av byen: Apollonia. Det pågår fortsatt utgravninger.