Stavros Beach

Hvis du vil nyte sol, bad og utallige strender, skal du dra til Kreta. På nordvestkysten av Kreta, drøyt 1,5–2 mil fra Chania, ligger det relativt rolige feriestedet Stavros på halvøya Akrotiri.

Her i Stavros finnes det tre strender, der hovedstranden Stavros Beach i den nordøstlige utkanten av byen er den mest omtalte. Grunnen er først og fremst den mektige innrammingen i form av det store fjellet Vardies som stikker opp som en kamelpukkel på den andre siden av stranden. Foran fjellet har det dannet seg en lagunelignende badevik med grunt og veldig rolig vann, omkranset av en gyllengul badestrand. Ved siden av stranden ligger det en liten fiskehavn.

Stavros Beach – barnevennlig strand på Kreta

Det grunne vannet og den overskuelig samt beskyttede badeviken skaper dermed forutsetninger for en barnevennlig strandopplevelse, i hvert fall dager det ikke blåser for mye. Noen steder består bunnen av store og vasse steiner, noe som gjør at et par badesko kan være lurt for badende som beveger seg litt ut i vannet.

Solsenger og parasoll kan leies

Til Stavros Beach kommer du først og fremst for å slappe av ved stranden. Tempoet er rolig og det tilbys ingen vannsporter på stedet, derimot er det mulig å leie solsenger og parasoll. I nærheten er det mulig å kjøpe mat både på restaurant og i et minimarked.

Synes du navnet Stavros høres kjent ut? Navnet, og dermed byen, forbindes ofte med kultfilmen Zorba fra 1964 med Anthony Quinn i hovedrollen. Flere av scenene ble spilt inn i Stavros, blant annet sluttscenen der akkurat Stavros Beach og dets karakteristiske fjell vises i bakgrunnen. Filmen ble nominert til ikke mindre enn syv Oscar og fikk til slutt tre av dem: beste kvinnelige birolle, beste foto og beste scenografi. Utsikten over Stavros Beach ble med andre ord berømt og omtalt hele veien til Hollywood!