Frangokastello

På Kretas sørkyst, cirka 10 kilometer øst for Hora Sfakion og rundt 75 kilometer fra Chania, finner du en av øyas mest kjente strender: Frangokastello. Stranden har et svært spesielt uttrykk, da den er formet som en trekant og dermed strekker seg både mot sørøst og sørvest.

I tillegg får man et mektig inntrykk av høye skarpe fjell i bakgrunnen av et ellers goldt landskap, og et gammelt venetiansk fort gir den fine stranden ytterligere karakter.

Stranden er rolig og langgrunn

Stranden er rolig og langgrunn, og passer også utmerket for yngre barn. Sanden er myk, sandslottsvennlig og fin, og vannet klart turkist. Hvis det blåser opp, er stranden utsatt for piskende sand, så den gjør seg aller best på mer vindstille dager. Den er velbesøkt i høysesongen, men har mange solsenger og et begrenset tjenestetilbud. Du finner likevel noen veldig gode restauranter rundt slottet.

Vest for hovedstranden finner du den lange stranden Vatalos, som har en blanding av sand og småstein, som gjør den ideell for snorkling. Går du i stedet rundt 300 meter øst fra hovedstranden, så finner du stranden Orthi Ammos, som er vidkjent for sine store sanddyner.

Frangokastello omgis av historie

Det venetianske fortet Frangokastello er svært godt bevart og mektig. Det ble bygget av venetianerne i år 1371 for å beskytte mot pirater. Den 17. mai i 1828, under den greske frihetskrigen mot tyrkerne, ble det utkjempet et berømt slag ved fortet. De kretiske troppene søkte tilflukt i slottet, men tyrkerne beleiret det i en uke. Under denne beleiringen døde lederen Dalanis og 350 av mennene hans.

Det sies at det er akkurat denne hendelsen som ligget bak et merkelig fenomen på årsdagen av slaget ved Frangokastello hvert år. Ved daggry ser man en lang rekke væpnede, svartkledde menn – Dalanis spøkelsesarme – marsjere til slottet. Når formasjonen når havet, forsvinner den i solskinnet. Fenomenet med en lang prosesjon av skygger kalles Drosoulites (dagskygger) og tar omtrent 10 minutter, og har mange ulike forklaringer. Det oppleves likevel som så virkelig at det flere ganger i krig ikke har blitt oppfattet som en luftspeiling, men ekte tropper slik at det har blitt åpnet ild mot den. Det hendte så sent som under andre verdenskrig.