Balos lagune

Balos lagune på vestre Kreta er et must å besøke for deg som elsker spektakulære strender, og lagunen med den tilknyttede stranden kan konkurrere med Elafonisi i kampen om Kretas vakreste strand. Stranden er like velkjent og fotografert som den er unik, og den består av en langgrunn strand i en lagune beskyttet av omgivende rev.

Inntrykket av Balos lagune er mektig.

Naturen oppleves som vill og storslått, stranden er eksotisk med sand som takket være knuste koraller skifter lett mot lyserosa, mens det langgrunne vannet er krystallklart turkist. Vannet rundt lagunen er på mange steder så grunt at det knapt går opp til knærne – ideelt for små barn. Et stykke lenger ute, mot lagunens omgivende klipper, er vannet dypere og kaldere, og passer for deg som liker å snorkle. Balos lagune passer alle, de som vil nyte storslått natur, forfriskende havbading eller snorkling.

Egen bil er et bra alternativ

Balos lagune ligger omtrent 60 kilometer vest for Chania, og det kan være best å bruke en egen bil for å komme seg til stranden. Merk at den siste delen av bilveien fra Balos er rundt 7 km lang, men består av steiner og grus, og at du derfor ikke kan kjøre fortere enn rundt 10–20 km/t.

Det er begrenset med parkeringsplasser i nærheten. De nærmeste ligger 1–2 kilometer fra stranden, men kommer du senere på dagen, må du kanskje gå enda lenger. Promenadeveien kan oppleves som tøff, siden den består av trapper, steinblokker og grusveier, og krever gode sko – men for den som er i fysisk form, er belønningen vel verdt det når man når frem til lagunen.

Gå til stranden – en utfordring

Buss er et alternativ til egen bil, eller som mange foretrekker – å ta båt til stranden. Flere turer går fra havnen i Kissamos (Kavonisi), og mange båtreiser kombinerer besøk til Balos lagune med et besøk på øyen Gramvousa. Det finnes en rekke båttur-arrangører, og det gjør også stranden velbesøkt med et ekstra høyt trykk når turbåtene legger til.

Stranden er utrolig vakker og svært populær, så forvent ikke å få den for deg selv.

Om du liker fysiske utfordringer, er det en vandrerute på tre timer fra Kaliviani til stranden. Da får du oppleve Gramvousas tørre, vakre landskap på nært hold og kan nyte den fantastiske utsikten.

Det finnes ingen restaurant på stranden, men du kan få tak i lettere snacks i en kiosk. Vi anbefaler derfor at du tar med deg godt med vann, både til den støvete bilreisen eller varme båtreisen, gåturen og dagen din på en av Kretas aller vakreste strender.