Telendos

Drømmer du om å ha en gresk øy nesten helt for deg selv? Da kan du ta sikte på Telendos, som ligger midt imot den mer velkjente øyen Kalymnos. Det sies at begge øyene pleide å henge sammen, men at de ble atskilt under et stort jordskjelv midt på 500-tallet. I dag er det drøye 700 meter mellom øyenes kyst og det går daglig båter mellom øyene med jevne mellomrom.

På Telendos bor det rundt 50 personer

Om Kalymnos er høylytt, livlig og yrende, er Telendos som en stille oase til sammenligning. Telendos er en av de minst befolkede øyene i Hellas og har bare et femtitalls faste innbyggere. Her råder det ro og det finnes ingen grunn til å stresse.

Øya er bare ni kvadratkilometer og når alt kommer til alt består den egentlig bare av fjelltoppen Mount Rachi. Øyens eneste by ligger ved foten av fjellet og består av noen hus, noen tavernaer og et par småbutikker.

Til Telendos drar du ikke for å oppleve kritthvite strender, her består i stedet strendene av steinblandet sand. Det finnes to strender med solsenger og parasoller: Potha Beach og Plaka Beach. Det finnes også en nudiststrand (Paraides) og på den sørlige delen av øya finner du en rullesteinstrand der det av og til blåser svært høye bølger.

Populært sted for klatrere

Telendos passer med andre ord for reisende som vil ta det rolig og som vil utforske omgivelsene til fots. (Nei, her finnes det ingen veier.) Øya er populær blant klatrere som kommer til øya for å bestige toppen. Mindre eventyrlystne besøkende kan i stedet nyte solen eller snorkle i timevis i det klare vannet.

Til tross for at øya er liten, finnes det en håndfull bomuligheter og flere spisesteder. Sats gjerne på dagens fangst – ferskere fisk enn du serveres her er det vanskelig å få tak i.