Triumfbuen

Triumfbuen, eller L’Arc de Triomphe som den kalles på fransk, er en kopi av Titusbuen i Roma og representerer kanskje fransk patriotisme mer enn noe annet monument. Buen ble påbegynt i 1806 på ordre fra Frankrikes keiser Napoleon som drømte om å marsjere under den etter at han hadde vunnet slaget ved Austerlitz året før.

Napoleon gikk glipp av buen

Men dessverre fikk han ikke ønsket sitt oppfylt ettersom buen ikke ble ferdig før 1836, og han døde i 1821 på øyen St. Helena. Men etter hans død ble kisten tilbakeført til Paris for å begraves i Invalidedomen. På veien dit ble den båret under Triumfbuen en siste gang.

Triumfbuen er 50 meter høy og 45 meter bred. Bygget ble påbegynt av den franske arkitekten Jean Chalgrin og avsluttet av Guillaume Blouet. Relieffene viser episoder fra Napoleons seiere og fragmenter fra den franske revolusjonen. Buens hvelv er dekket av navn på seiere og helter. En slyngende trapp fører opp til toppen, derfra får man en fin utsikt i ulike retninger og over hele Champs Elysees nedenfor.

Den ukjente soldats grav

Under buen ligger den ukjente soldats grav. Triumfbuen er en av den franske patriotismens fremste symboler. Her pleier franske krigsveteraner å bli hyllet i ulike seremonier, og det er også et samlingssted for demonstrasjoner.

Adresse: Place Charles de Gaulle (8e arr.).