Slottet i Versailles

Omtrent 2 mil sørvest for Paris ligger Versailles, dens verdensberømte slott og fantastiske parker.

Slottets historie begynner med at kong Solkongen Ludvig XIV (1638 –1715) ønsket å bygge et monument for seg selv. Monumentet vil gjenspeile sin makt og store rikdom. Foruten det trengte kongen et sted hvor han kunne organisere sin regjering. Det var for mye uroligheter i sentrale Paris på dette tidspunktet. Arbeidet med slottet ble startet i 1661. Over 35 000 arbeidet for kongens ære og berømmelse, og det kostet enorme summer å bygge det. I 1682 flyttet kongen og hoffet til Versailles, 1000 hovmenn og 4000 tjenere.

Et museum siden 1837

Da den franske revolusjonen begynte, bestemte de nyoppnevnte lederne av folket at alle skulle betale skatt. Alle borgerne skulle leve i frihet og likestilling, men i Paris sultet menneskene. Den 4. oktober 1789 foreslo en kvinne at alle kvinnene i Paris skulle marsjere ut til Versailles og protestere mot matprisene og mangel på brød – og slik ble det.

I oktober 1789 gikk tusenvis av kvinner til Versailles. De skulle få den kongelige familien til Paris. De trodde det var en måte å sikre at byens fattige fikk brød. Det opprørte folket tvang kongefamilien til å flytte inn i Tuileries-palasset i Paris. Deretter fulgte en tid da slottets inventar ble solgt og stjålet. Slottet forfalt litt etter litt. Det var først på 1800-tallet at slottet ble renovert og satt tilbake til sin opprinnelige tilstand. I 1837 ble slottet et museum.

Slik drar du til Versailles

Versailles ligger ca. 2 mil sørvest for Paris. Ta pendleren (RER, linje C5) fra sentrale Paris til Versailles. Det tar ca. 40 minutter og det går flere tog om dagen. Åpningstider: kl. 09.00 –17.30. Stengt mandager.

Ting å se – 5 tips

1. Speilsalen, "Galerie des glaces"

Speilsalen ligger i første etasje og ble bygget mellom 1678 og 1684. I taket kan du se malerier av Ludvig XIVs malt av kunstneren Charles de Brun. Versaillesavtalen ble også undertegnet her etter Første Verdenskrig i 1919.

2. Napoleons kammer

En av slottets kamre bærer Napoleons navn, selv om det sies at han aldri hadde bodd der. Tanken var at han ville ha slottet som sin sommerbolig, men i 1814 måtte han abdisere, slik at noen innkvartering aldri gikk av.

3. Dronningens soverom

Her sov blant annet Marie Antoinette som var gift med Ludvig XVI. Fra soverommet sitt ønsket hun en dør inn til barna sine. Det var veldig uvanlig på den tiden fordi kongelige vanligvis hadde barnepiker som tok vare på barna.

4. Marie Antoinettes Park, Petit Trianon

Dette var dronningens eget sted med noen hus og en vakker park. Her kunne hun hvile og være alene. Det sies at hun ikke engang tillot sin egen mann å forstyrre henne. Hun var imidlertid mer enn glad for å besøk av sin elsker, svenske Axel von Fersen.

5. Versailles hager og grønne områder

Slottet i Versailles er fantastisk, men ikke gå glipp av de fantastiske hagene og grønne områdene heller. Her kan du enkelt gå i timevis og bare nyte alle de vakre blomster, fontener, dammer og statuer.