Sainte-Chapelle

Sainte-Chapelle (det hellige kapell på norsk) ble bygget på Île de la Cité i Paris mellom 1242 og 1248. Kapellet som er i gotisk stil ble reist på forespørsel fra Louis IX. Kongen bygde kapellet ved siden av det daværende kongelige palasset. Han ønsket et sted for sine hellige relikvier, blant disse skal blant annet Kristus tornekrone og noen av Kristus’ kors ha blitt oppbevart her. Fra palasset kunne kongen gå direkte til kapellet via en overbygd passasje.

Omtalt kapell i Paris

Sainte-Chapelle i Paris er et velkjent kapell av flere grunner. Først og fremst for sine fargerike glassmosaikkvinduer, som minner om et fargerikt kaleidoskop. Mest kjent er det fantastiske rosettvinduet, som med 86 separate glassfelt skildrer åpenbaringshistorien og viser 1130 forskjellige bibelske figurer. Rosettvinduet var en gave fra Charles VIII i 1485.

Renovert etter 800 år

Under den franske revolusjonen i 1789 ble kapellet brukt som kontor, og vinduene ble beskyttet av store arkivskap som skjulte dem.
Da Sainte-Chapelle feiret 800 års jubileum, ble det avdekket et nyrenovert skinnende vindu. Da hadde det tatt over 7 år for noen av verdens dyktigste vindusrenovatører å utføre det presisjonskrevende arbeidet. Først ble alle vinduer montert ned, deretter delt inn i ulike deler og forsiktig rengjort med den nyeste laserteknologien. Før vinduene ble satt sammen igjen, ble de utstyrt med overflater med en ny glasskappe for å beskytte mot luftforurensning.